Italija ukida obavezu nošenja maski na otvorenom, cela zemlja u “beloj zoni”

Foto: Tanjug/ Alberto Lingria/Pool Photo via AP
74

Italija će 28. juna ukinuti obavezu nošenja maski na otvorenom, jer opada broj novozaraženih kovidom-19 i hospitalizovanih, saopštila je danas italijanska vlada.

Odluka će stupiti na snagu narednog ponedeljka kada se očekuje da cela država bude u “beloj zoni”, što je najniži nivo u četvorostepenom klasifikacijskom sistemu upozorenja na kovid-19 u 20 italijanskih regiona.

Devetnaest regija je već u “beloj zoni”, a izuzetak je severno područje Dolina Aoste koje je “u žutoj zoni”, što oznacava drugi najniži nivo rizika.

“Od 28. juna odustaćemo od potrebe nošenja maski na otvorenom u belim zonama”, objavio je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca na Fejsbuku.

Italijani i dalje treba da nose masku sa sobom kad odlaze iz kuće i da budu spremni da je nose na otvorenom ako je gužva.

Saopštenje je usledilo nakon sličnih odluka u drugim evropskim državama, poput Francuske i Španije, iako u Evropi i dalje postoji zabrinutost zbog širenja novog, vrlo zaraznog delta soja virusa.

Mera obaveznog nošenja maski u Italiji uvedena je u oktobru prošle godine, kada je zemlja ulazila u drugi talas epidemije, a vlasti su se borile da zaustave rastuće infekcije, podseća agencija Rojters.

Vlada Marija Dragija neprekidno ukida ograničenja od aprila, otvarajući restorane, barove, bioskope i teretane i omogućavajući slobodu kretanja širom zemlje.

Oko 26 odsto Italijana je u potpunosti vakcinisano protiv kovida-19, dok je oko 52 odsto primilo bar jednu injekciju, što je brojka koja je uglavnom u skladu sa ostalim velikim zemljama Evropske unije.

Broj novozaraženih je trenutno na najnižem nivou u ovoj godini, a pritisak na bolnice polako popušta, zaključuje Rojters.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More