Austrijski penzioneri u srpskoj banji, prvi put da rehabilitacioni centar u Srbiji potpisuje ugovor sa inostranim državnim penzijskim fondom

Foto: Youtube/printscreen
93

Predstavnici Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije potpisali su danas, u prisustvu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, Ugovor o pružanju medicinske rehabilitacije austrijskim osiguranicima, odnosno korisnicima prava na penziju.

Potpisivanje ovog ugovora omogućava da se austrijski osiguranici i penzioneri leče u Specijalnoj bolnici u Banji Koviljači i to bolesti muskulatornoskeletnog sistema, a početni kapacitet je 30 postelja.

Ministarka Kisić Tepavčević je tim povodom istakla da je ovo prvi put da jedan rehabilitacioni centar u Srbiji potpisuje ugovor sa inostranim državnim penzijskim fondom.

“Ovo je veliki dan za našu zemlju, budući da nam potpisivanje ovakvog ugovora sa inostranim državnim penzijskim fondom otvara put za razvoj medicinske rehabilitacije, a naša zemlja sa svojim privrednim karakteristikama i termalnim izvorima ima sve preduslove za to”, rekla je ona.

Naglasila je da Srbija ima izuzetno dobre bilateralne odnose sa Austrijom u oblasti socijalnog osiguranja, da sa ovom državom imamo Sporazum o socijalnom osiguranju koji obuhvata sva osiguranja, uključujući penzijsko, invalidsko i zdravstveno kao i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Prema njenim rečima, obe strane potpisnice ispunjavaju sve dužnosti i obaveze koje podrazumeva ovaj sporazum.

Kao ilustraciju dobre saradnje ministarka je navela primer od prošle godine.

“Lane je jedan austrijski nosilac osiguranja isplatio više od 128 miliona evra za korisnike prava koji žive u Srbiji, a u istom ovom periodu naš Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je isplatio više od 2,3 miliona eura za svoje korisnike koji žive u Austriji“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da postoji ogroman prostor za proširenje svih vidova saradnje, da su kapaciteti Srbije mnogo veći i da se nada da je ovo samo početak dalje saradnje.

Generalni direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Banji Koviljači Aleksandar Jokić je izjavio da je ovo veliki dan za tu banju, ali i veliki dan za srpsku rehabilitaciju, jer je potpisan istorijski ugovor o partnerstvu.

“Na nama je sada velika odgovornost da ispunimo ovo što smo potpisali, jer od toga ne samo da zavisi nastavak ugovora, već i mogućnost proširenja posla i na ostale centre za rehabilitaciju u Srbiji“, rekao je Jokić.

Ministarka Kisić Tepavčević je ranije danas, na posebnom sastanku, razgovarala sa delegacijom Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije, koju je predvodio generalni direktor Vinfried Pinger.

Pinger je ocenio da je potpisivanje ugovora vrhunac izvanredne saradnje Srbije i Austrije u ovoj oblasti, da se na ugovoru radilo godinama i da se raduje što će ljudi koji žive u Austriji, a koji predstavljaju najveću grupu osiguranika posle Nemaca, moći da idu na rehabilitaciju na maternjem jeziku.

Istakao je da je uveren da je Banja Koviljača jedna od najboljih za tu vrstu usluge i da se raduje budućoj saradnji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More