Manifestacija za pamćenje u organizaciji Srba iz Čikaga! Konzul bacao kamen i vukao konopac! (VIDEO)

93

Samo sloga Srbina spasava! Nema boljeg primera za to od parohije i parohijana crkve Svetog Nikole u čikaškom predgrađu Brukfild, predvođenih ocem Nemanjom Tešićem, koji je za dve godine, koliko službuje, uspeo da animira veliki broj, naročito mladih ljudi, da se okupe oko crkve i organizuju brojne aktivnosti i sekcije, sve na dobrobit srpske zajednice na ovim prostorima, a naročito generacija koje tek rastu.

Pop Nemanja, otac šestoro divne dece, bio je i najveća inspiracija da se na crkvenom imanju proteklog vikenda organizuje prvi Porodični piknik, koji je izazvao veliko interesovanje Srba iz celog regiona Čikaga, pa čak i gostiju iz Viskonsina i Indijane. Manifestacija iza koje su kao organizatori, u saradnji sa crkvom Svetog Nikole, stali Serbian Times i Chicago Events, osmišljena je sa ciljem da kvalitetnim programom za decu i odrasle okupi srpske porodice.

I apsolutno je uspela, bar sudeći po reakcijama i komentarima 500 posetilaca, među kojima su bili i generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović, te njegov zamenik, konzul-žeran Milan Varadinović.

PORODIČNI PIKNIK U ČIKAGU: Okupljanje srpske zajednice na imanju crkve Svetog Nikole u Brukfildu

 

Svi su oni u subotu uživali u sportskim aktivnostima (turnir u stonom tenisu, takmičenja u povlačenju konopa, bacenju kamena sa ramena, fudbal), muzici, izložbi ikona, dok su deca na raspolaganju imala bezbroj igrica i zanimacija, od tramboline pa do trke u džakovima, koja je izazvala najviše smeha.

A za one najmlađe tu je bila i najbolja face painting umetnica Čikaga, sjajna Roza Klajn, koja je svojim zlatnium rukama ukrašavala lica i tela oduševljenih mališana, o kojima su se starale animatorke.

-Oduševljeni smo. Konačno da neko organizuje događaj u kome mogu da uživaju cele porodice, čak i mi koji imamo malu decu, i gde je sve na vrhunskom nivou, od druženja, aktivnosti, muzike, do hrane. Nadam se da je ovo samo početak i da će Porodični Piknik zaživeti i dugo potrajati kao manifestacija, kaže za Serbian Times Đurđa Kušić, majka Tare i Petra.

U žestokoj konkurenciji iscrpljujućeg stonoteniskog turnira, u kojoj je bilo i žena, pobedio je Miloš Pejica. Valja istaći da je crkva Svetog Nikole odskora dom istoimenog stonoteniskog kluba, ali i najbolje srpske fudbalske ekipe u regionu Čikaga, za šta najveće zasluge ima upravo otac Nemanja Tešić, koji svo svoje slobodno vreme koristi da pomogne u organizaciji treninga i takmičenja.

Zatim je, u tradicionalnoj, pomalo zaboravljenoj disciplini potezanja konopa došlo do žestokog obračuna dve podjednako jake ekipe, a posle povuci-potegni pobedila je ekipa koju je predvodio generalni konzul Damjan Jović, što su prisutni u šali prokomentarisali rečima “Ne može se protiv države!”. Samo takmičenje je obiloalo urnebesnim scenama, pa su u jednom trenutku obe ekipe završile na travi.

Novi konzul učestvovao je zatim i u bacanju kamena s ramena, gde je ubedljivo trijumfovao Ivan Radivojević Salama, koji je kao trofej dobio praseću glavu tek skinutu sa ražnja.

-Čestitam organizatorima na ideji da organizuju Porodični Piknik. Svaki događaj koji promoviše zajedništvo, porodične i duhovne vrednosti, i doprinosi okupljanju naših ljudi u rasejanju je od izuzetnog značaja za održanje identiteta pripadnika srpske dijaspore. U tom smislu, posebno me raduje činjenica da su se organizatori potrudili da prilagode i ponude sadržaje koji su zanimljivi svim generacijama. Nadam se da je ovo samo prvo u nizu sličnih okupljanja na kojima ćemo se družiti i upoznavati u vremenu nakon pandemije, poručio je generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More