Evropska unija se digla protiv zakona o zabrani popularisanja LGBT populacije u Mađarskoj

Foto: Tanjug/ AP Photo/Bela Szandelszky
35

Nemačka, Holandija, Švedska, Francuska i Irska su među zemljama Evropske unije koje su juče osudile Mađarsku zbog novog zakona protiv LGBTQ, pošto se evropski blok ponovo usredsredio na demokratske propuste u Budimpešti i Varšavi.

Novi zakon kojim se zabranjuje pokazivanje i promocija homoseksualnosti mlađima od 18 godina očigledno se krše vrednosti Evropske unije, rekao je nemački ministar za evropske poslove Mihael Rot uoči razgovora sa kolegama iz EU o zabrinutosti da se u Mađarskoj i Poljskoj krši vladavina zakona i gazi sloboda sudova, akademika i medija, kao i ograničavaju prava žena, migranata i manjina, preneo je Rojters.

“Evropska unija nije prvenstveno jedinstveno tržište ili valutna unija. Mi smo zajednica vrednosti, te vrednosti vezuju sve”, rekao je Rot novinarima uoči sastanka u Luksemburgu.

Belgija, Holandija i Luksemburg napisali su zajedničku deklaraciju kojom se najnovije zakonske promene pod premijerom Viktorom Orbanom osuđuju kao kršenje prava slobode izražavanja i flagrantni oblik diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic

Švedski ministar rekao je da je mađarski zakon groteskan, njegov holandski kolega pozvao je Budimpeštu da ga poništi, dok je njihov irski kolega rekao da bi EK trebalo da je tuži najvišem sudu EU.

Austrija je navela da je pogrešno stavljati anti-LGBTQ odredbe u zakon kojim se kažnjava pedofilija.

Drugi ministri su govorili o zabrinutosti zbog slobode medija u Mađarskoj, kao i revizje zakonodavstva u Poljskoj.

Ističući da je poljskim sudovima potrebna reforma, vladajuća stranka Zakon i pravda istisnula je mnoge sudije koji kritikuju vlast iz pravosuđa.

Merkel: Nije kompatibilan sa mojim idejama

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je danas planirani novi zakon Mađarske o zabrani distribuiranja materijala o homoseksualnosti i promeni pola u školskim ustanovama.

„Mislim da je taj zakon pogrešan i takođe nije kompatibilan sa mojim idejama“, izjavila je Merkel u donjem domu nemačkog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

I Evropska unija je ranije danas reagovala na taj zakon, poručujući da će preduzeti mere jer smatra da je donošenje takvog propisa sramota i kršenje suštinskih vrednosti EU.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber

Poslanici mađarskog parlamenta usvojili su 15. juna zakon o zabrani distribuiranja maloletnicima sadržaja koji promovišu homoseksualnost i promenu pola.

Iako se očekuje da će predsednik Mađarske Janoš Ader potpisati zakon, nezadovoljni građani su se prosle srede okupili ispred njegove rezidencije da traže da poništi taj akt koji je predložila vladajuća stranka Fides kao instrument u borbi protiv pedofilije.

Primedbe predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen na mađarski zakon kojim se planiraju nova ograničenja LGBT prava su sramotne i zasnovane na lažnim izjavama, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Nedavno usvojeni mađarski zakon štiti prava dece, garantuje prava roditelja i ne odnosi se na prava seksualne orijentacije starijih od 18 godina, tako da ne sadrži nikakve diskriminatorne elemente, istakao je Orban u saopštenju, preneo je Rojters.

Fon der Lajenova je izjavila juče da je mađarski zakon sramota.

Foto: Tanjug/ Kenzo Tribouillard/Pool Photo via AP

„Naložila sam odgovornim zvaničnicima u EK, da u okviru raspoloživih pravnih mehanizama izraze našu zabrinutost pre nego zakon stupi na snagu“, poručila je predsednica Evropske komisije.

Ona je istakla da EU neće dozvoliti ugrožavanje principa kao što su ljudsko dostojanstvo, jednakost i poštovanje ljudskih prava.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More