Merkelova traži jedinstven stav o karantinu za putnike iz područja sa delta sojem

Foto: Tanjug/ AP Photo/Pavel Golovkin
43

Evropskoj uniji je potreban jedinstveniji pristup po pitanju pravila putovanja da bi sprečila širenje zaraznijeg delta soja korona virusa, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

“Očigledno smo zabrinuti zbog delta soja”, izjavila je Merkel po dolasku u Brisel radi učešća na samitu lidera EU, a prenosi agencija Rojters.

“Lobiraću za koordinisaniji pristup, posebno u pogledu ulaska iz regiona u kojima ima puno sojeva virusa”, istakla je Merkel.

Kancelarka je nešto ranije, u donjem domu nemačkog parlamenta, izjavila da je Evropa u borbi protiv korona virusa “na tankom ledu”, jer vrlo zarazan delta soj preti da poništi napredak postignut u smanjenju infekcija.

“Moramo da budemo na oprezu. Naročito su novonastali sojevi, posebno sada delta soj, upozorenje za nas da i dalje budemo oprezni”, dodaje Merkel.

Zdravstveni zvaničnici EU predvideli su juče da će delta sojem biti zaraženo 90 odsto svih slučajeva širom evropskog bloka do kraja avgusta, što, kako navodi agencija AP, podvlači potrebu da što veći broj ljudi bude kompletno vakcinisan.

U Nemačkoj, delta soj sada čini oko 15 odsto novih slučajeva, prema nemačkoj agenciji za kontrolu bolesti.

Nemačka je insistirala da zemlje EU dogovore jedinstven stav o karantinu za putnike iz područja u kojima su dominantni sojevi koji izazivaju veliku zabrinutost. To se odnosi na Englesku, gde delta soj, prvi put otkriven u Indiji, već čini većinu slučajeva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More