Mnogi ne znaju da je SRBIN, a slavni HOLIVUDSKI GLUMAC obeležio je čitavu eru SVETSKE kinematografije! (FOTO, VIDEO)

Ovaj Srbin je igrao u više od 100 holivudskih ostvarenja i ljubio najveće lepotice sveta, a mnogi mu NE ZNAJU NI IME!

Foto: PixaBay
417

Čuveni glumac za kog mnogi ne znaju da je Srbin rođen je u Novom Sadu, a obeležio je čitavu jednu eru svetske i holivudske kinematografije.

Svetislav Ivan Petrović rođen je davne 1896. godine u Novom Sadu, odnosno u tadašnjoj Austrougarskoj. Kao veoma mlad preselio se u Nemačku, gde je snimio veliki broj filmova, a potom i u Ameriku, gde je njegova karijera nastavila da teče uzlaznom putanjom, piše “Glossy”.

Foto: wikipedia

U Holivud je zakoračio tokom dvadesetih godina XX veka, kada je snimio veliki broj nemih filmova, a njegov moćan glas omogućio mu je „preživi“ prelazak na zvučni film, za razliku od mnogih velikih zvezda nemog filma čije su karijere propale zbog ove inovacije. Bio je visok, markantan i uglavnom igrao aristokrate, oficire, sveštenike, ali i fatalne ljubavnike. Partnerke ispred kamere bile su mu neke od najčuvenijih lepotica u svetu filma, poput Marlen Ditrih ili naše Ite Rine.

U biografiji Svetislava Ivana Petrovića nalazi se veliki broj uloga, a među njima su i one u ostvarenjima: “Sisi: Mlada kraljica”, “Lift za vešala”, “Mađioničar”, “Alahova bašta”, “Tri stradanja”, “Žena suncokret”, “Homo immanis”, “Zvezda Damaska”… Snimao je u Austriji, Mađarskoj, Nemačkoj, Čehoslovačkoj, Francuskoj, Kraljevini Jugoslaviji, a njegova bogata karijera trajala je čak četiri decenije.

Foto: youtube/printscreen

Jugoslovenska kinoteka posvetila je čitavu 2017. godinu sećanju na ovog umetnika, a krajem decembra te godine otvorena je izložba o Petroviću, čime je zaokružen ovaj zanimljiv projekat.

Izvor Glossy
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More