Partrijarh Porfirije primio ruske kosmonaute: Kao što su monasi u manastiru izdvojeni od sveta upućeni jedni na druge, tako je i sa astronautima

Foto: SPC
85

Patrijarh srpski Porfirije primio je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu ruske kosmonaute Sergeja Kud-Sverčkova i Anastasiju Stepanovu.

Patrijarh Porfirije je gostima preneo lični utisak da u organizaciji i načinu života kosmonauta u Međunarodnoj svemirskoj stanici prepoznaje i elemente monaškog života.

“U duhovnom životu primećujemo kako čovek, što je udaljeniji od ljudi i sveta, to sve više oseća ljubav prema drugima i uviđa koliko mu je drugi potreban. Tako da otkrivanjem i spoznajom svemira sigurno postajemo sve bliži jedni drugima”, rekao je patrijarh.

950 godina od osnivanja manastira Prohor Pčinjski; Porfirije: “U jedinstvu porodice biće nam zdravo i selo i grad i država”

Kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov je rukovodeći se ličnim iskustvom potvrdio ovu misao Porfirija, ističući kako čovek čak i kada je tako daleko od zemlje i ljudi, oseća jaku i neraskidivu vezu sa njima, prenela je Informativna služba SPC.

On je otkrio da je tokom boravka kosmonauta u svemirskoj stanici, osim dobrog zdravlja, znanja i veština, preko je potrebna i velika duhovna snaga kako bi se uspešno ispunili zadati ciljevi.

Patrijarh Porfirije je na tu temu spomenuo da se na neki način može napraviti paralela između monaškog života u manastiru i boravka kosmonauta u svemirskoj stanici.

“Kao što su monasi u manastiru izdvojeni od sveta upućeni jedni na druge, tako je sličan slučaj sa kosmonautima koji duži vremenski period žive i rade u jednom ograničenom prostoru, u kome mogu da sačuvaju mir i harmoniju u odnosima zahvaljujući molitvenom tihovanju”, rekao je Porfirije.

Kud-Sverčkov je kazao da kosmonauti upravo tokom boravka u svemirskoj stanici spoznaju dublji značaj i vrednost zajedništva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More