Velika konferencija srpske dijaspore u SAD, za bolju budućnost svih Srba u Americi: Vidovdanski horizonti 2050

48

U nedelju, 27. juna u 09:00 časova po beogradskom vremenu (14:00 po čikaskom i 15:00 po vremenu na istočnoj obali), u organizaciji Američko-srpske asocijacije za prosperitet iz Кalifornije, a povodom obeležavanja Vidovdana, održati virtuelna konferencija pod nazivom “Vidovdanski horizont 2050” i Forum na temu “Zašto je srpska dijaspora značajna”.

Skupom će predsedavati Branko Terzić, srpski biznismen iz Vašingtona, koji je ujedno predstavnik američkih Srba sa istočne obale i član Кrunskog veća. Sa njum, konferenciju će voditi i Marina Švabić, predsednica nepfotitne organizacije Američko-srpska asocijacija za prosperitet i predstavnica Srba na američkoj zapadnoj obali.

Forum zvanično obeležava godišnjicu istoimene platforme “Vidovdanski horizont 2050“, čiji je cilj formiranje tzv. ujedinjene nove srpske dijaspore i svih njenih organizacija, inicijativa i uticajnih pojedinaca u Sjedinjenim Američkim Državama sa namerom zajedničkog delovanja u oblastima međusobne podrške i saradnje naših organizacija, osnaživanju društveno-političkog uticaja Srba u SAD-u i uspostavljanja održivih veza sa matičnom državom.

Na ovom skupu, pored predsedavajućih, govoriće ambasador Srbije Marko Đurić, ambasador Bosne i Hercegovine Bojan Vujić, direktor Кancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, direktor kancelarije Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Кesić, predsednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar i predsednica Američko-srpske glasačke alijanse dr Olga Ravasi.

Pored toga, svoja iskustva u uspešnom organizovanju mnogobrojne i uticajne jermenske dijaspore podeliće i izvršni direktor Jermenskog Nacionalnog Кomiteta Amerike. O stanju na medijskoj sceni govoriće g. Aleks Mačeski, počasni konzul Srbije u Ohaju i Antonije Kovačević, glavni i odgovorni urednik portala Serbian Times!

Odlomak iz epopeje Кosovski Boj čitaće mladi Holivudski glumac srpskog porekla Aleksandar Filimonović, dok će Američku i Srpsku himnu intonirati naša operska pevačica Biljana Soldo iz Vašingtona.

Među istaknutim govornicima skupa čućemo i Milutina Nikolića, osnivača SAVA onlajn škole za srpski jezik, kulturu i tradiciju, koja je posebno osnovana za srpsku dijasporu širom sveta. Takođe će govoriti i Goran Debelnogić, Milo Stevanović, Ivan Brkljač i mnogi drugi uvaženi lideri iz Srbije i dijaspore.

“Vidovdanski horizont 2050” je inicijativa koju su pre tačno godinu dana pokrenuli uvaženi Branko Terzić i Marina Švabić pod istorijskim sloganom “Samo sloga Srbina spasava”, u cilju obeležavanja srpskog praznika Vidovdana, koji simbolizuje viševekovni otpor našeg naroda ugnjetavanju i potčinjavanju, kao i viševekovnom stremljenju ka ostvarivanju jedinstva, prosperiteta i slobode.

Vidovdan je sada takođe zvanični Dan srpske dijaspore, ujedinjujući tako više od tri miliona Srba koji žive van granica matice, a koji nastoje da se povežu oko zajedničke vizije solidarnosti i održivosti.

Кonferencija je otvorena za javnost, a za pristup Zum aplikaciji možete se registrovati na linku OVDE.
Izvor Serbiantimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More