Kako se živi u AUSTRIJI, NEMAČKOJ, SRBIJI i komšiluku?! Cene se razlikuju od zemlje do zemlje!

Cena robe bez koje se ne može: Evo kako se živi kod nas a kako u zemljama EVROPSKE UNIJE!

Foto: unsplash
744

Prošle godine cene hrane, ali i svega ostalog bez čega se ne može živeti, prilično su se razlikovale po celoj Evropi. Interesantno je da je u Srbiji bilo za 42 odsto jeftinije u proseku nego u EU, dok su u regionu veće cene od nas imale Slovenija i Hrvatska. Jeftinije je bilo u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Pokazuju ovo istraživanja cena više od 2.000 različitih roba i usluga, a koja su provedena u 37 evropskih zemalja koje učestvuju u programu Eurostat, prenosi “Blic”.

U grupi zemalja učesnica je 27 država članica EU, tri države EFTA (Island, Norveška i Švajcarska), Ujedinjeno Kraljevstvo, pet zemalja kandidata (Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Turska), te Bosna i Hercegovina kao potencijalna zemlja kandidat.

Cene hrane, pića, duvana, odeće i obuće

U istraživanju su poređene cene 4 grupe potrošačkih dobara: hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvanski proizvodi, odeća i obuća.

Ove 4 grupe proizvoda, prosečno, iznose 19 odsto (u slučaju hrane i bezalkoholnih pića), 5 odsto (u slučaju alkoholnih pića i duvanskih proizvoda), 3 odsto (u slučaju odeće) i 1 odsto (u slučaju obuće) ukupne potrošnje jednog domaćinstva.

U Srbiji su, prema ovim podacima, domaćinstva odvajala samo 20 odsto manje od proseka u EU. U Hrvatskoj su cene hrane i pića niže od proseka EU samo 5,6 odsto, Sloveniji 2,2 odsto, Crnoj Gori 21,7 odsto, Bosni i Hercegovini 24,9 odsto. U Severnoj Makedoniji su cene niže za 38,6 odsto od proseka.

Što se tiče Austrije hrana je skuplja za 24,9 odsto od proseka, dok je Nemačka bliža proseku i cene su skuplje za oko 2 odsto.

Alkohol i duvanski proizvodi su se u Srbiji plaćali 37,7 odsto manje od proseka u EU, u Severnoj Makedoniji 52,5 odsto manje, što su najniže cene u grupi zemalja obuhvaćenih studijom, Bosni i Hercegovini 40,2 odsto, Crnoj Gori 32,6 odsto, i Hrvatskoj i Sloveniji 19,7 odsto.

U Austriji su cene ovih “poroka” bile manje za 2,5 odsto, dok su u Nemačkoj bile više za pola procentnog boda.

Odeća i obuća

Što se tiče cena odeće u Srbiji ona je za 6,6 odsto bila jeftinija od proseka, dok se u Severnoj Makedoniji plaćala 26 odsto manje, BiH 14 odsto manje, Crnoj Gori 12 odsto manje, u Hrvatskoj 8 odsto manje i Sloveniji 3,3 odsto manje od proseka u EU.

U Nemačkoj su cene odeće bile manje za 1,2 odsto u odnosu na prosek EU, dok su u Austriji bile 2,8 odsto više.

Obuća se u Srbiji plaćala 7,2 odsto manje nego u EU, u Hrvatskoj 10,5 odsto manje, Crnoj Gori čak 2,7 odsto višeod proseka, Sloveniji 8 odsto manje. U Severnoj Makedoniji su cene obuće bile 19,6 odsto manje, dok su u Bosni i Hercegovini cene bile za 21,7 odsto manje.

Austrijanci su za par patika morali da odvoje 9,4 odsto više novca od proseka EU, dok je u Nemačkoj obuća koštala 5,8 odsto manje.

Energenti, nameštaj, elektronika

U sklopu studije su takođe poredili i cene energenata (kao što su struja, gorivo, gas, i sl.), nameštaja, kućnih aparata (bele tehnike itd.) kao i elektronike (računara, mobilnih telefona, laptopova…).

Energenti su iznosili 5 odsto ukupne potrošnje jednog domaćinstva, nameštaj 2 odsto, kućni aparati 1 odsto i elektronika 1 odsto. Razlike u cenama između zemalja obuhvaćenih studijom su najveće kod energenata. Cene u ostale 3 grupe su uravnoteženije.

Srbija se u pogledu energenata drastično razlikuje od evropskog proseka. Cene energenata su čak 50,9 odsto manje od prosečnih u studiji. U Hrvatskoj su iznosili 63,6 odsto prosečne cene energenata u EU, u Crnoj Gori 52,5 odsto, u Bosni 50,7 odsto, u Makedoniji 49,8 odsto, i u Sloveniji 86,2 odsto.

U Austriji su cene energenata bile veće za 5,4 odsto od prosečnih, a u Nemačkoj za 13,7 odsto više.

U Srbiji se nameštaj plaćao, 31,6 odsto manje od proseka EU, u Makedoniji 41 odsto manje, u Bosni i Hercegovini 37,2 odsto manje, u Crnoj Gori 32,9 odsto manje, u Hrvatskoj 18,4 odsto manje, a u Sloveniji 9,5 odsto manje. U slučaju Austrije, nameštaj je skuplji 9,7 odsto više od proseka EU, a u Nemačkoj je, zapravo, jeftiniji za 3 odsto.

Kućni aparati su u Srbiji koštali 2,6 odsto manje od proseka, u Makedoniji 5,1 odsto manje, u Bosni 3,3 odsto manje, u Crnoj gori 3,1 odsto manje, a u Hrvatskoj su bili skuplji za 0,7 odsto. U Sloveniji aparati su bili skuplji za 3,3 odsto. U Nemačkoj su cene kućnih aparata bile više od proseka EU za 2,3 odsto, a u Austriji samo 0,3 odsto.

Elektronski uređaji, na domaćem tržištu su bili skuplji od proseka EU čak 16 odsto. U Makedoniji su bili jeftiniji za 4,8 odsto, u Bosni su bili skuplji za 12,6 odsto, U Crnoj Gori su skuplji za 3,9 odsto, Hrvatskoj za 6,9 odsto, a u Sloveniji za 0,2 odsto.

U Austriji su cene bile niže za 1 odsto od proseka, a u Nemačkoj 2,6 odsto.

Prevoz, restorani, hoteli

U trećoj tabeli, objavljenoj u sklopu istraživanja, su naznačeni indeksi cena vozila (koja imaju 3 odsto udela u potrošnji domaćinstva), transportnih usluga (2 odsto udela u potrošnji domaćinstva), komunikacije, tj. usluga i proizvoda vezanih za komunikaciju (3 odsto udela u potrošnji) i restorana i hotela (čak 7 odsto udela u potrošnji jednog domaćinstva).

Srbija je imala 14,6 odsto niže cene prevoznih sredstava od proseka EU. Bosna i Hercegovina je prošle godine zabeležila 16,9 odsto niže cene od proseka u EU, dok je Severna Makedonija beležila 10,7 odsto manje cene. U Crnoj Gori prevozna sredstva su koštala 16,3 odsto manje, dok su u Hrvatskoj cene u vozila niže od proseka EU samo 7,6 odsto. U slučaju Slovenije, cene su bile 11,1 odsto niže od proseka, dok su Nemačkoj bile niže 0,2 odsto, a u Austriji su vozila bila skuplja 6,2 odsto.

Vozila

Što se tiče usluga transporta, u koji se ubraja sav javni prevoz, Srbija može da se pohvali da su cene niže za čak 34 odsto u odnosu na prosek u EU. U Bosni cene javnog prevoza su niže za 23 odsto, u Severnoj Makedoniji za 56,6 odsto manje, a u Crnoj Gori su manje za 34 odsto od proseka u EU. U Hrvatskoj je javni transport jeftiniji za 15,5 odsto, dok je u Sloveniji skuplji za 3,1 odsto. U Nemačkoj je javni prevoz skuplji od proseka za 19,9 odsto, a u Austriji je skuplji čak 21,2 odsto.

Cene komunikacije, u koje se ubrajaju poštanske usluge, uređaji i telefonske usluge, su prošle godine u Srbiji bile za 26,5 odsto niže od prosečnih u Evropskoj uniji. U Bosni ove cene su bile niže za 5,7 odsto, u Severnoj Makedoniji za 30,4 odsto manje, a u Crnoj Gori su manje za 5,3 odsto od proseka u EU. U Hrvatskoj je komunikacija skuplja za 5,5 odsto, dok je u Sloveniji skuplji za 7,3 odsto. U Nemačkoj su ova roba i usluge skuplje od proseka za 20,2 odsto, a u Austriji je skuplji za 0,8 odsto.

U slučaju cena u restoranima i cena hotelskog smeštaja, Srbija je prošle godine imala relativno niske cene u restoranima i hotelima oko 46,5 odsto manje od proseka. U Severnoj Makedoniji su ove cene bile niže za 59,7 odsto, u Bosni za 44,8 odsto, u Crnoj Gori je bilo jeftinije za 43,2 odsto. U Hrvatskoj su cene u restoranima i cene smeštaja bile jeftinije od proseka EU za 22,8 odsto, a u Sloveniji 14,3 odsto. U Austriji su cene bile više za 17,2 odsto, dok su u Nemačkoj bile više za 3,2 odsto.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More