“Čelično” kinesko-srpsko prijateljstvo: Kineski mediji o razgovoru Vučića i Sija

FOTO: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg
49

Kineski informativni kanal ČTV objavio je na svom portalu udarni članak o telefonskom razgovoru između kineskog predsednik Si Ðinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom kojeg je, kako se navodi, predsednik Si izrazio spremnost za nastavak saradnje sa Srbijom s ciljem da međusobni prijateljski odnosi postanu još jači.

Vest o njihovom razgovoru prikazana je i u udarnom terminu na toj televiziji.

U telefonskom razgovoru sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, Si je rekao da, budući da su i Kina i Srbija trenutno suočene sa novim mogućnostima i izazovima, dve zemlje treba da, polazeći od strateške i dugoročne perspektive, sagledaju i razvijaju svoje odnose.

Primećujući da srpski narod pridaje veliki značaj prijateljstvu sa Kinom, kineski predsednik Si Ðinping je rekao da je “čelično” kinesko-srpsko prijateljstvo najvrednije, i da zaslužuje da se čvrsto podržava i prenosi iz generacije u generaciju.

Si je naglasio da bi dve zemlje trebalo da se čvrsto podržavaju, istovremeno ulažući odgovarajuće napore u zaštitu svog nacionalnog suvereniteta i bezbednosti.

“Kina podržava razvojni put koji je izabrao srpski narod na osnovu svojih nacionalnih uslova”, rekao je Si u telefonskom razgovoru.

Dve strane, prema njegovim rečima, treba da ubrzaju visokokvalitetnu saradnju u okviru projekta “Pojas i put”, da neguju nova područja saradnje, dele mogućnosti i zajedno planiraju razvoj.

“Dve strane moraju zajedno da rade i na rešavanju globalnih izazova kao što su kovid-19, ekonomski oporavak i klimatske promene”, rekao je Si, dodajući da je Kina spremna da Srbiji ponudi dalju pomoć u borbi protiv epidemije ako bude potrebe.

Napominje da Kina i Srbija takođe treba da ojačaju koordinaciju u multilateralnim poslovima, da snažno pružaju podršku međunarodnom sistemu u čijem središtu su Ujedinjene nacije, da brane međunarodno pravo i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose.

Kineski predsednik je naveo da obe strane moraju u potpunosti implementirati konsenzus i zaključke sa samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC), i zalagati se za kontinuirani napredak u saradnji između Kine i CEEC-a.

Sa druge strane, predsednik Vučić je čestitao 100-godišnjicu od osnivanja Komunističke partije Kine, dodajući da je pod vođstvom Komunističke partije Kina postigla velika dostignuća koja su privukla pažnju sveta, ostvarivši takođe nacionalni prosperitet i postavši važna sila u promociji svetskog mira i razvoja.

Vučić je rekao da snažno veruje da će Komunistička partija i dalje voditi kineski narod kako bi napredovao na putu socijalizma koji nosi kineske karakteristike.

“Kina je veliki prijatelj Srbije i odnosi Srbije i Kine su najbolji u istoriji”, rekao je Vučić, i dodao da je srpska strana veoma ponosna na “čelično” prijateljstvo Srbije i Kine.

“Kina je Srbiji pružila neprocenjivu pomoć u borbi protiv pandemije kovida-19 i u produbljivanju i učvršćivanju tradicionalnog prijateljstva”, rekao je srpski predsednik, izrazivši nadu da će dve strane nastaviti da jačaju saradnju u oblasti vakcina i na drugim područjima.

“Srbija je spremna da aktivno učestvuje u zajedničkoj izgradnji ”Pojasa i puta” i da proširi praktičnu saradnju u različitim oblastima”, rekao je Vučić, napominjući da njegova zemlja čvrsto podržava i da će nastaviti da aktivno promoviše saradnju Kine i CEEC-a.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More