Beograd: Švajcarska je pouzdan partner Srbije

Susret ministarke Jadranke Joksimović,Rut Huber i ambasadora Švajcarske/Foto/Tanjug/Zoran Žestić
438

BEOGRAD – Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa zamenikom direktora švajcarske Agencije za razvoj i saradnju SDC i šefom za saradnju sa Istočnom Evropom Rut Huber.

Razovarale su o dosadašnjoj, i planovima za buduću saradnju koji bi osnaživanjem efikasnijeg funkcionisanja institucija i kroz podršku reformama koje sprovodimo, trebalo da doprinesu procesu evrointegracija, saopštilo je resorno ministarstvo.

Joksimović je zahvalila na dosadašnjoj pomoći kojom Švacarska – iako nije članica EU, doprinosi pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Posebno je akcentovala činjenicu da je ta država jedan od najznačajnih bilateralnih i, istovrememo, razvojnih donatora.

Ministar je upoznala zamenika direktora SDC Rut Huber sa dostignućima procesa reformi, posebno kroz jačanje institucija i primenu evropskih standarda, čime se – kao je naglasila, unapređuju demokratske norme i modernizuju država i društvo.

Tokom razgovora, posebno je ukazano na neophodnost zajedničkog angažovanja na jačanju sposobnosti opština i gradova za korišćenje razvojnih fondova, a u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama.

Huber je iskazala spremnost Švajcarske da doprinese napretku Srbije u procesu evropskih integracija i pohvalila aktivnosti na definisanju višegodišnjeg planskog dokumenta za finansiranje iz sredstava razvojne pomoći.

Objasnila je da je švajcarska Strategija saradnje sa Srbijom – ukupan budžet za period 2018-2021 jeste 95 miliona evra, prevashodno usresređena na tri oblasti – upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, odnosno održivu energiju i otporne gradove, a radi intenziviranja reformi i bržeg razvoja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More