Ruski kosmonauti obišli Muzej knjige: Unikatna zbirka knjiga i dragocenosti iznenađuje čak i čoveka koji je video sve

Foto: Youtube Printscreen
67

Ruski kosmonauti Sergej Kud-Sverčkov i Anastasja Stepanova prilikom posete Beogradu obišli su i Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”, saopšteno je danas iz tog udruženja.

Kako se navodi, kosmonauti su podržali stvaranje Zbirke astronomije i kosmonautike u “Adligatu”, a za koju već postoji fond od nekoliko stotina bibliotečkih jedinica za koju su potpisali više svojih fotografija, uključujući fotografije Srbije iz svemira koje su načinili sa svemirske stanice, kao i nekoliko tabaka poštanskih maraka posvećenih kosmonautu Juriju Gagarinu, koje je nedavno objavila Srbijamarka.

Iz “Adligata” su saopštili da su posetioce iz Rusije prilikom jučerašnje posete njihovom sedištu u beogradskom naselju Banjica impresionirale “tajne prostorije, knjige koje se mogu pojesti, od pirinča, stranica napravljenih od palminog i bananinog lišća, rukopisi srpskih, francuskih i engleskih kraljeva, Nikole Tesle ali i Tomasa Edisona”.

Partrijarh Porfirije primio ruske kosmonaute: Kao što su monasi u manastiru izdvojeni od sveta upućeni jedni na druge, tako je i sa astronautima

 

“Unikatna zbirka knjiga i dragocenosti iznenađuje čak i čoveka koji je video sve. Ovo je neverovatan muzej koji ima ogroman značaj za kulturu. Veliko hvala za mogućnost da posetimo ovaj muzej i da se na trenutak utopimo u istoriju“, upisao je Kud-Sverčkov u knjigu utisaka.

Stepanova je napisala da je zahvalna što su se ovde zajedno “udubili u istoriju, literaturu, arheologiju”, izrazivši nadu da će “knjige stići i do Meseca i do Marsa”.

“U naše muzeje su došli otvorenih srca, toliko su srdačni i otvoreni, spremni da sa nama sarađuju, da smo odlučili da im dodelimo specijalne počasne članske karte i preko reda primimo među naše članove. ”Adligat” će biti prvo srpsko udruženje čiji članovi su stigli do kosmosa“, rekao je predsednik “Adligata” Viktor Lazić.

Kud-Sverčkov se pre dva meseca vratio nakon 185 dana provedenih u orbiti, dok je Stepanova, inženjerka Instituta za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka provela 80 dana u izolaciji u okviru projekta “Mars 160”, mesec dana u nenaseljenom delu Kanade i 120 dana u okviru eksperimenta “Sirijus 19”, čiji je zajednički cilj proširenje naučnih saznanja o mogućim izazovima kosmonauta na putu za Mars.

Kosmonauti su stigli u Srbiju zahvaljujući saradnji v.d. direktora Pošta Srbije Zorana Ðorđevića sa direktorom “Roskosmosa” Dimitrijem Rogozinom.

Kosmonauti su juče u PTT muzeju zatvorili izložbu “Ruska i srpska filatelija o kosmosu” koju je organizovala Pošta Srbije, uz podršku “Roskosmosa” i “Adligata”, a bila je otvorena od 12. aprila, na dan kada je pre 60 godina, Gagarin kao prvi čovek u istoriji poleteo u kosmos.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More