U Nemačkoj uskoro imunizacija na javnim mestima i verskim objektima

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
151

Nemačka će uskoro imati toliko puno doza vakcina protiv kovida-19 da će moći da ih nudi građanima i u pojedinim javnim i verskim objektima kako bi se imunizovalo 80 odsto populacije, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici.

Iako potražnja i dalje nadmašuje ponudu vakcina u brojnim medicinskim centrima, situacija će se promeniti u narednih nekoliko nedelja, izjavio je ministar zdravlja Jens Špan, dodavši da država mora da ubrza imunizaciju kako bi sprečila da delta soj izazove novi talas, preneo je Rojters.

Vlada će isporučiti pet miliona doza regionalnim vakcinacionim centrima prve nedelje juna, dok će Moderna moći da isporuči duplo više doza nego što je prvobitno obećala Nemačkoj, objavio je Špan tokom TV diskusije o korona virusu.

To će značiti da će država ubrzati kampanju kako bi ohrabrila one koji oklevaju da se vakcinišu, nudeći doze prolaznicima u raznim gradskim objektima, crkvama i džamijama.

Špan je rekao da već u zalihama ima na stotine hiljada doza vakcina AstraZeneke i DŽonson i DŽonson koje nisu korišćene u medicinskim ustanovama – mnogi Nemci favorizuju vakcinu kompanija Fajzer/Biontek.

Nemačka je dosad revakcinisala više od trećine cele populacije, dok je 53 odsto dobilo prvu dozu, a samo u petak je dato 852.814 doza.

Šef Instituta “Robert Koh”, Lotar Viler, rekao je da Nemačka želi da vakciniše najmanje 80 odsto populacije kako bi imala “osnovnu zaštitu”.

Iako su trenutno niske infekcione brojke u Nemačkoj, Špan je ocenio da brzo širenje delta soja u Velikoj Britaniji i Izraelu pokazuje da je Nemačkoj neophodna hitna vakcinacija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More