Prirodni fenomen koji se dešava u Srbiji: “Procvetala” Tisa, slike leta na površini vode oduzimaju dah (FOTO)

FOTO: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr
597

Nešto posle 18 časova u subotu, na Tisi pored Kanjiže, okupljeni su svedočili još jednom cvetenju Tise, prirodnom fenomenu koji se dešava na svega tri lokacije na čitavom svetu – i to upravo na Tisi kod Kanjiže, te Novog Bečeja, kao i na teci Hoanho u Kini.

Insekt koji se zove Tiski cvet živi u mulju reke i kada jedinke dospeju u treću godinu života, tada izlaze na površinu kako bi se rojile, a nakon kratkog ljubavnog plesa, one završavaju svoj životni vek. Tokom volšebnog leta na površini vode, stvaraju se slike koje oduzimaju dah.

FOTO: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Iako je nemoguće znati mnogo unapred kada će se desiti taj prirodni fenomen, oni koji često borave na Tisi, u prvom redu čamdžije i ribari, prvi su koji prepoznaju momenat kada će cvetati Tisa.

Kapetan broda koji plovi Tisom Čaba Šarnjai u izjavi za Tanjug kazao je da se svake godine sve više i više insekata roji iznad Tise, kao i da tome doprinosi čista voda u Tisi nadomak Kanjiže, a on je i ove godine proveravao na staromodan način kada će insekti da izađu iz mulja.

“Izvadimo mulj i gledamo kakva je boja larvi. Ako je žuta, a ne bela ili siva, onda je potrebno da prođu još samo dan ili dva i uslediće rojenje. Tako je i bilo”, objasnio je Šarnjai, koji dodaje da mulj uzima ašovom i da onda procenjuje na manjim uzorcima broj larvi.

FOTO: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Upravo ovaj prirodni fenomen godinama unazad privlači brojne turiste iz čitave Srbije, ali i zemalja regiona pravo u Kanjižu.

Član Opštinskog veća Kanjiže zadužen za turizam Žombor Ujvari kazao je u izjavi za Tanjug da ta opština ima sreću što je cvetanje Tise baš u njihovom mestu najatraktivnije.

“Prirodni uslovi za cvetanje Tise su ovde najbolji, a reka Tisa je jedan od naših bisera. Čitava obala je sređena i građani uživaju u sadržajima, na čijim razvojima mi već godinama radimo”, istakao je Ujvari, dodavši da ga raduje što iz godine u godinu cvetanje Tise obilazi sve veći broj gostiju Kanjiže.

FOTO: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Tiski cvet, koji tri godine živi u mulju, izlaziće na površinu vode i u naredna dva ili tri dana da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok će iza njih na reci ostajati cvetovi, kao prizor koji očevice nikada ne ostavlja ravnodušnim.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More