U Francuskoj drugi krug lokalnih izbora, ključni test za Le Pen

Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole
198

U Francuskoj se danas održava drugi krug lokalnih izbora, koji se smatraju ključnim testom da li će anti-imigraciona krajnja desnica dobiti podršku uoči predsedničkih izbora sledeće godine.

Marin le Pen, lider krajnje desničarske partije Nacionalni zbor, provela je deceniju pokušavajući da sa sebe skine reputaciju ekstremiste, zbog čega su njenu partiju zaobilazili brojni francuski birači, a ukoliko danas ne uspe da osvoji jedan od 14 regiona, to bi značilo veliki korak unazad za rebrendiranu partiju, naveo je AP.

Niska izlaznost prošle nedelje u prvom krugu izbora od svega 33 odsto je posebno nanela štetu Nacionalnom zboru, a Le Pen se nada da će pobedom u nekom od francuskih regiona dobiti zamah za njenu predsedničku kampanju 2022. godine.

Nacionalni zbor nikada do sada nije osvojio ni jedan region.

Ankete su ukazivale da partija Le Penove dobija “vetar u leđa”, sa legitimnim ambicijama da osvoji vlast u jednom ili više od kontinentalnih 12 regiona u Francuskoj, koja ima i prekomorske regione.

Međutim, AP navodi da je apatija prošle nedelje uticala na glasače Nacionalnog zbora – samo jedan region, na jugoistoku, stavio je partiju Le Penove ispred ostalih, dok je u drugim regionima bila pozicionirana na drugom mestu, ili niže.

Partija je dominirala u prvom krugu prethodnih regionalnih izboria 2015. godine, ali je doživela krah u drugom krugu, kada su se glasači ostalih stranaka udružili protiv tadašnjeg Nacionalnog fronta, koji je promenio ime 2018. godine.

Najveće šanse da osvoji regionalnu pobedu Zbor ima u jugoistoočnom regionu Provansa-Alpi-Azurna obala, gde je sedište Marsej.

Tamo je kandidat Nacionalnog zbora Tijeri Marjani u tesnoj trci sa aktuelnim predsednikom regionalnog veća, konzervativcem Renoom Muselijeom.

Rezultati izbora se očekuju večeras oko 20.00, a levičari trenutno drže pet od 12 regiona kontinentalnog dela Francuske, dok konzervativci drže sedam.

Marin Le Pen prvi put vodi u jednom od francuskih regiona, Makronova Republika nije uspela da pređe prag za drugi krug

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More