Ovo su USLOVI za ulazak u 12 država u kojima letuju SRBI!

Foto: youtube/printscreen
68

Odlazak na letovanje ove godine, po svemu sudeći, biće jednostavniji nego prošlog leta, jer su države koje tradicionalno posećuje najviše građana Srbije uglavnom ublažile uslove za dolazak turista. Neke od njih, poput Crne Gore i Albanije, dozvoljavaju ulazak građanima Srbije bez posebnih uslova, dok je u ostale zemlje, izuzev Egipta, moguće ući uz dokaz o vakcinaciji ili preležanoj infekciji kovid-19.

U nastavku možete pogledati šta je potrebno za ulazak u 12 država u kojima letuje najveći broj građana Srbije, izuzimajući Italiju koja turistima još ne dopušta ulazak, kao i dodatne informacije koje vam mogu biti od koristi ukoliko planirate da provedete odmor na nekoj od tih turističkih destinacija, piše N1.

  • GRČKA: Prihvata sve vakcine, uslov je da od druge doze prođe najmanje 14 dana, a ukoliko ste preležali koronavirus, potrebnan vam je pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 9 meseci, stariji od 60 dana. U Grčku možete ući, takođe i sa negativnim PCR ili antigenskim testom koji nisu stariji od 72 sata.
  • TURSKA takođe prihvata sve vakcine uz uslov da je od druge dozo prošlo najmanje 14 dana, a ukoliko ste preležali infekciju koronavirusom potrebno je da priložite potvrdu o infekciji u poslednjih 180 dana. U Tursku možete ući i sa i sa negativnim PCR koji nije starijiod 72 sata ili sa antigenskim testom koji nije stariji od 48 sata.
  • BUGARSKA, što se tiče vakcina uslov je da ste primili dve vakcine, bez uslova od 14 dana od druge doze, ako ste preležali koronu potrebno je da na granici pokažete pozitivan PCR ili antigenski testurađen u poslednjih 6 meseci, stariji od 15 dana. Uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata i negativan antigenski ne stariji od 48 sata možete ući u Bugarsku.
  • ŠPANIJA I FRANCUSKA – za ulazak u ove dve zemlje potrebno je da budete vakcinsani i to Fajzer, Astrazenekom i Sinofarm cepivom i postoji uslov da mora da prođe 14 dana od druge doze.
  • EGIPAT prihvata sve vakcine uz uslov da je prošlo 14 dana od druge doze, kao i negativan PCR test ne stariji od 72 sata.
  • TUNIS prihvata sve vakcine, ukoliko ste primili dve doze, bez uslova od 14 dana od druge doze, ukoliko ste imali koronavirus, morate imati lekarsko uverenje da je infekcija preležana pre najmanje šest nedelja, a prihvata i negativan PCR ne stariji od 72 sata.
  • KIPAR prihvata sve vakcine, uslov je da je od druge doze prošlo najmanje 14 dana, kao i negativan PCR test ne stariji od 72 sata.
  • U CRNU GORU, ALBANIJU, HRVATSKU i SLOVENIJU možete ući bez ikakvih ograničenja, uz izuzetak Slovenije kojoj morate priložiti potvrdu da ste bili na teritoriji Republike Srbije najmanje 5 dana pre nego što ste krenuli na put u tu zemlju.

Državama koje dozvoljavaju ulazak vakcinisanim građanima Srbije pridružila se i Španija, koja od 7. juna prihvata sve vakcine osim Sputnjika V, uz uslov da je od revakcinacije prošlo 14 dana. Takođe, u Španiju mogu da uđu i lica sa stalnim boravkom, dugotrajnom vizom, studenti sa vizom i diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti. Ulazak u Španiju za te kategorije građana Srbije moguć je i uz negativan PCR ili antigenski test, prihvata se i dokaz o preležanoj infekciji, dok za decu mlađu od šest godina nema ograničenja ukoliko su u pratnji vakcinisanih roditelja.

Državljani Srbije od 9. juna mogu da uđu i u Francusku, ali samo pod uslovom da su revakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja i to isključivo vakcinama Fajzer i AstraZeneka. Uz to, čak i vakcinisani građani moraju prilikom ulaska da imaju negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata.

Uslove za ulazak u zemlju ublažio je i Egipat, u koji od 24. juna mogu da uđu i putnici koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. Negativan PCR test nije potreban ukoliko putnik poseduje sertifikat o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 sa validnim QR kodom, a Egipat priznaje vakcine Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm, Sputnjik V i Moderna.

Nevakcinisani putnici moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina. Za putnike koji nisu u mogućnosti da PCR test urade u Srbiji ostavljena je mogućnost testiranja u Egiptu nakon sletanja aviona, po ceni od 30 američkih dolara (oko 3.000 dinara).

Državljani Srbije od 14. maja mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza. Prvi je između Grčke i Bugarske – Promahonas (radno vreme 00-24), a drugi između Grčke i Severne Makedonije – Evzoni (radno vreme 7-23), piše N1.

Grčka je jedna od pet država koje su dosad priznale digitalni zeleni sertifikat, u koji su upisani podaci o vakcinaciji, PCR i antigenskim testovima, kao i o preležanom kovidu-19. Grci su najpre priznavali isključivo negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, ali se od 18. juna u Grčku može ući i sa negativnim antigenskim testom, ne starijim od 48 sati.

Ulazak u Grčku bez negativnog PCR ili antigenskog testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, kao i onima koji imaju dokaz da su preležali kovid-19 u periodu od dva meseca do devet meseci pre ulaska u Grčku.

Svi putnici podležu brzom testiranju na graničnom prelazu, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolacija u trajanju od 14 dana u objektu po izboru putnika ili u onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa, o trošku grčke države. Negativan PCR ili antigenski test moraju da imaju i deca starija od 12 godina.

Za razliku od Grčke, Turska dozvoljava ulazak bez PCR testa svim maloletnim osobama koje dolaze u pratnji vakcinisanih roditelja, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. U Tunisu negativan PCR test nije potreban za decu do dvanaest godina, dok je u Bugarskoj starosna granica za ulazak bez testa pet godina, piše N1.

Državljani Srbije od 25. juna mogu da uđu bez ograničenja u Hrvatsku, odnosno ulazak je omogućen pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa. Kako je objavljeno na sajtu Ambasade Srbije u Zagrebu, nije potrebna potvrda o vakcinaciji niti negativan PCR test na koronavirus.

Kipar priznaje sve vakcine protiv kovida-19

Kako su za portal N1 rekli u nekoliko beogradskih turističkih agencija, sve više građana Srbije odlučuje se da odmor provede na Kipru, koji dozvoljava ulazak vakcinisanim putnicima koji su primili obe doze bilo koje vakcine.

Deca koja u trenutku dolaska na Kipar nisu napunila 12 godina ne moraju da imaju PCR test, dok je za sve ostale nevakcinisane turiste neophodan PCR test, koji je potrebno ponoviti po dolasku na ostrvo. Drugi PCR test radi se na aerodromu, cena je oko 30 evra, a vreme čekanja rezultata oko četiri sata.

Državljani Srbije mogu da putuju i u Sloveniju, bez određivanja karantina i posedovanja testova ukoliko prilože dokaz da su pre ulaska u tu državu najmanje pet dana neprekidno boravili u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji sa zelene liste epidemiološki sigurnih država. Kako su za portal N1 objasnili u Ambasadi Slovenije u Beogradu, dokaz da je osoba pre ulaska u Sloveniju najmanje pet dana neprekidno boravila u državi koja nije na crvenoj ili tamnocrvenoj listi mogu biti pečati u pasošu.

Većina zemalja u kojima letuju građani Srbije propisuje i obavezu popunjavanja posebnih formulara, koje je neophodno pokazati prilikom ulaska u državu. Ulazak u Hrvatsku iz turističkih razloga dozvoljen je samo uz potvrdu o uplaćenom smeštaju ili dokaz o vlasništvu kuće, stana ili plovila u toj državi.

Važno je napomenuti da je po povratku u Srbiju iz Turske, Egipta, Tunisa, Hrvatske i sa Kipra, kao i avionom iz Grčke, neophodno imati PCR test ne stariji od 48 sati. U protivnom se izriče mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od deset dana. Navedeno se, kako piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ne primenjuje na lica koja su potpuno vakcinisana (za Astrazeneku je dovoljna samo jedna doza) u Srbiji i koja o tome poseduju odgovarajuću potvrdu.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More