Proslava Svetog cara Lazara i mučenika srpskih: Branili su srpstvo, hrišćanstvo, slobodu, Evropu – od nasilnika

Foto: Trebinjelive/printscreen
84

Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Kosovski boj u očima stranih animatora koji se bavio velikim i značajnim bitkama (VIDEO)

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Foto: Naši u svetu

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara 1389. godine i takozvana propast srpskog carstva, pa se tog dana od početka XX vijeka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.

Knez Lazar Hrebeljanović rođen je 1329. godine u Prilepcima kod Novog Brda. U narodnoj tradiciji poznat je kao car Lazar, poštovan u okviru SPC kao Sveti car Lazar ili Sveti knez Lazar, bio je srednjovijekovni srpski knez.

Bio je oženjen Milicom, koja je prema starim srpskim rodoslovima poticala od Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Kult kneza Lazara kao hrišćanskog mučenika počeo je da se razvija nedugo po Kosovskoj bici. Paralelno sa kultom Svetog kneza Lazara, koji se razvijao u crkvenim krugovima, razvijao se i kult kneza Lazara kao mučenika i junaka Kosovske bitke u narodnoj tradiciji.

Na taj dan, cvet srpske vojske pod vođstvom svog kneza Lazara Hrebeljanovića branila je svoje zemlje od zavojevača Turaka. Branili su srpstvo, hrišćanstvo, slobodu, Evropu – od nasilnika!

Foto: Wikipedia, rad Uroša Predića

Kosovska bitka duboko je utisnuta u srpsku istoriju, kulturu, etiku, tradiciju, čak može se reći i u genetiku.

Prema predanju, uoči boja na Kosovu, knezu Lazaru se javio anđeo Gospodnji, a njegove riječi zabilježio je narodni pjesnik: “Kojem ćeš se privoleti carstvu, dal` zemaljskom ili nebeskom?”

Čovjekoljubivi i hristoljubivi Lazar, koji poziva srpske vitezove da se “kao Hristovi ratnici” suprotstave najezdi “Alahovih ratnika” ostavio je poruku za potomstvo: “Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka!”

Opredeljenjem za nebesko carstvo i žrtvu za svoj rod on je izgovorio: „Od ove ljubavi nema veće do ako ko položi život za bližnje svoje”.

Knez Lazar i kosovski mučenici su ponos i slava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Posle Kosovske bitke, telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik.

Za vreme Drugog svetskog rata 1942. godine mošti su mu prenete u Beograd, odakle su 1988. godine premeštene ponovo na Kosovo u manastir Gračanicu. Odatle su 1989. godine prenete u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu kod Ćuprije, gde i danas počivaju.

 

U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Kosovska bitka duboko je utisnuta u srpsku istoriju, kulturu, etiku, tradiciju, čak može se reći i u genetiku.

Knez Lazar i kosovski mučenici su ponos i slava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

Sagradio je mnoge crkve, a najpoznatije su Ravanica i Lazarica. Obnovio je Hilandar i Gornjak, a bio je ktitor i ruskog manastira Pantelejmona.

Izvor Naši u svetu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More