Posle posete GAZIMESTANU, patrijarh stigao u Crkvu Lazaricu u Kruševcu: Car Lazar se opredelio za VERU, a ne za VEČERU

Patrijarha je u porti crkve dočekao veliki broj vernika i sveštenstvo.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg
95

Srpski patrijarh Porfirije posetio je danas crkvu Lazaricu u Kruševcu, gradu koji obeležava Vidovdan i 650 godina od osnivanja, i poručio da na današnji dan svi moraju naučiti lekciju kneza Lazara koji se, kako je rekao, opredelio za veru, a ne za večeru.

“Opredelio se za veru, i to ne za makar kakvu, već za veru u Hrista raspetog i vaskrslog, a ne za večeru. Naravno, nije prezreo večeru, nije hteo da nam kaže da večera kao simbol ovog sveta nije potrebna, nego je hteo da kaže uzulud je večera i ovaj svet i bilo koja vrsta pobede, slava, bogatstvo i sve ono što čovek može da zamisli, ako nema Hrista, ako nije utemeljen na Hristu”, rekao je patrijarh u crkvi Lazarici.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

On je objasnio da je Sveti knez Lazar posvedočio da je Hristos taj biser, taj ugaoni kamen bez koga ne možemo i da kada je on na svome mestu u našim srcima i našim životima sve ostalo će biti na svome mestu.

“I večera i uspeh i slava i bogatstvo, sve će dobiti svoj neprolazni smisao ako bude prožeto Hristom, ako sve što budemo imali i videli kao dar od Boga koji smo dobili da bismo delili sa drugima, da bismo svoju ljubav kroz to potvrdili u odnosu na bližnjeg”, rekao je patrijarh.

On je rekao da želi da iskaže veliku zahvalnost Gradu Kruševcu i svima koji u njemu žive u ljubavi Hristovoj i svima onima koji, kako je rekao, bilo da to znaju ili ne znaju jesu duhovni potomci kneza Lazara.

“Ja sam danas bio na Kosovu I Metohiji, u Gračanici i na Gazimestanu, služili smo liturgiju. Ponoviću jednu rečenicu koju sam tamo izrekao, naša vera je vera paradoksa, onaj ko hoće logički da razume jevanđelje Hristovo, taj je unapred osuđen na neuspeh i na promašaj”, naveo je partijarh.

Istakao je da je pravoslavna vera vera ljubavi Božije prema nama i naše prema Bogu i da se sastoji u paradoksima jer ljubav je ne samo nelogična, ona je, kaže, i antilogična.

“Tu nema mesta interesu, tu ima mesta samo našoj potrebi da u svoje srce i dušu smestimo svakog čoveka, a tu često nailazimo na zakone koji su po logici ovog sveta neprihvatljivi, to jest po zakonima ovog sveta mnogi u našim srcima nemaju mesta, ali po zakonu ljubavi, po tome da ljubite jedni druge prepoznaće vas sve”, poručio je patrijarh Porfirije.

Sa građanima i vernicima u crkvu su sa patrijarhom došli gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović, direktor BIA Bratislav Gašić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić, direktor Uprave za dijasporu Arno Gujon i drugi zvaničnici.

Pre posete Kruševcu, patrijarh boravio na Gazimestanu: Ako izgubimo svoj KOREN gubimo SVE!

Patrijarh je prethodno boravio na Gazimestanu, gde je služio pomen kosovskim junacima, vladikom Teodosijem, mitropolitom Joanikijem i monaštvom i sveštenstvom eparhije raško-prizrenske.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Srpski patrijarh Porfirije se, neposredno pre početka opela na Gazimestanu, obratio okupljenima kod Spomenika Kosovskim junacima i poručio im da, “ako izgubimo svoj koren i svoj duhovni identitet onda gubimo sve”.

“Onda možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve”, kazao je patrijarh i podsetio da je simbol odlaska Lazareve vojske u boj sa Osmanskim carstvom, bila odbrana identiteta.

“To je novozavetna bitka, za nas je kosovski zavet novi zavet, ili kosovski podvig, podvig preobražavanja i uzrastanja u Hristu, u svakom dobru i vrlini, zato je danas važan Vidovdan kao praznik, ali je važno poimanje tog zaveta na Lazarev, hristovski način”, prenosi portal Kos sev.

Naglasio je da kosovski zavet nije imao za cilj da bilo koga eliminiše i izbriše, nego naprotiv, da upravo utemelji te jevanđeljske vrednosti koje se mogu sve skupiti u dve koordinate – ljubav prema bogu svim svojim bićem i ljubav prema drugim ljudima ko god da su oni kao prema samome sebi.

“A ako nije tako, onda je to znak da treba još da rastemo u Hristu”, naglasio je patrijarh i dodao da, ako smo autentični i pravi Srbi, nećemo imati problem sa bilo kim.

Patrijarh Porfirije stigao je na Gazimestan u pratnji više arhijereja, među kojima su vladika Teodosije i mitropolit Joanikije i istakao da cilj kosovskog zaveta nije da ikoga eliminiše, već da uputi “koordinate ljubavi”.

Patrijarh je prethodno u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom.

“Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom”, rekao je patrijarh tokom liturgije služene povodom Vidovdana.

Patrijarh je prethodno u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom.

“Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu”

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More