Studija sa Oksforda potvrdila: Fajzer posle AstraZeneke stvara bolji imunitet!

Foto:Pixabay
166

Primanje mešovitih vakcina kada se vakcina Fajzera protiv kovid-19 da četiri nedelje nakon imunizacije vakcinom AstraZeneke proizvešće bolji imuni odgovor nego da je data druga doza AstraZenekine vakcine, zaključak je oksfordske studije koja je danas objavljena.

Studija, nazvana Kom-KOV upoređivala je mešovitu upotrebu dve doze vakcina Fajzera i AstraZeneke i otkrila je da su u bilo kojoj kombinaciji proizvodile visoke koncentracije antitela protiv proteina spiralnog korona virusa, preneo je Rojters.

U Srbiji do sada dato 5,2 miliona doza vakcina protiv korone, 20 gradova prešlo 50 odsto vakcinisanih, evo ko prednjači

 

Podaci podržavaju odluku pojedinih evropskih zemalja koje su počele da nude alternative AstraZeneki za drugu dozu nakon što je utvrđeno da je ona povezana sa pojavom retkih krvnih ugrušaka.

Svakako je ohrabrujuće što ovi odgovori na antitela i T- ćelije izgledaju dobro prilikom mešovitog davanja vakcina, ali treba koristiti način koji dokazano deluje, ukoliko ne postoji vrlo dobar razlog za suprotno, rekao je novinarima profesor sa Okforda Metju Snejp, koji stoji iza ispitivanja.

Najveći odgovor na antitela primećen je kod ljudi koji su primili dve doze Fajzerove vakcine, koje su dale bolje rezultate nego po prijemu dve doze vakcine AstraZeneke. Doza AstraZenekine vakcine praćena Fajzerovom proizvela je najbolje T ćelijske odgovore, a takođe i veći odgovor antitela nego u slučaju kod Fajzera praćenog AstraZenekom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More