Atrakcija u BEČU: Gde se mogu posmatrati SVICI u ovom gradu?

Foto: Rajesh Rajput
146

Početkom leta u sezoni parenja svici počinju da svetle kako bi privukli pažnju drugih svitaca. Oni sijaju pre svega tokom noćnih sati, jer tokom dana njihova svetlost nije dovoljno jaka. Bioluminiscencija je hemijska reakcija koja nastaje u određenim ćelijama u donjem delu stomaka insekata i dovodi do stvaranja svetlosti koja ih takođe štiti od predatora.

Foto: Brigitte Seidl-Brychta/DIE UMWELTBERATUNG

Svicima su neophodna staništa koja su dobro struktuirana i ne previše kultivisana. Oni nastanjuju žbunove, rubove šuma, nasipe, suve livade i vinograde. Larve svitaca su odlični lovci na puževe. Nakon otrovnog ugiza one pojedu puževe koje čak ni kućica ne može da zaštiti. Razvoj od larve do svica traje nekoliko godina, a životni vek insekta obuhvata nekoliko nedelja bez unosa hrane.

Foto: Stefan Ineichen

Pesticidi, mineralna đubriva, trimeri za travu i večernje osvetljenje smetaju svicima. Ko želi da podržava njihov opstanak u svojoj bašti treba da posadi žbunove i da uredi jedan deo sa divljim biljkama. Bečko savetovalište za životnu sredinu prikuplja podatke o pojavi svitaca iz čitave zemlje i nudi sve neophodne informacije zainteresovanim građanima. Gde se nalaze staništa svitaca u Beču može se pogledati na planu grada koji je kreirala gradska služba za zaštitu životne sredine.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More