Na Vidovdan otkrivena spomen ploča Mini Karadžić u Beču

Srbi i Austrijanci na Vidovdan u Beču, Foto: Privatna arhiva
310

„Ovo je istorijski trenutak. Ovakvi događaji se ne zaboravljaju. Srpski narod u Austriji treba da je ponosan na svoje prethodnike, koji su gradili život zajedno sa Austrijancima“.

Na Vidovdan, najznačajniji srpski praznik, u Beču je juče u 17 sati popodnem svečano otkrivena spomen-ploča Vilhelmini Mini Karadžić, u ulici Rasumowskygasse 22, u trećoj bečkoj Opštini. Spomen-ploču su otkrili dr Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji i Njegovo Preosveštenstvo Andrej, episkop Austrijsko-švajcarske eparhije.

Ambasador Nebojša Rodić i vladika Andrej otkrivaju spomen ploču Mini Karadžić,, Foto: Privatna arhiva

U svom obraćanju ambasador Rodić je podsetio prisutne Srbe i Austrijance na zasluge Mine Karadžić, na polju prevođenja srpskih narodnih pesama i u oblasti slikarstva i saradnji s njenim ocem prostvetiteljem Vukom Stefanovićem Karadžićem. Mina i Vuk sa porodicom su živeli na dvadesetak adresa u Beču, ali je ova najpoznatija. Spomen ploča je postavljena na zgradi pored parka sa bistom Vuka Karadžića. naglasio da će trenutak otkrivanja spomen- ploče postati istorija.

Vladika Andrej se na nemačkom jeziku zahvalio Austrijsko- srpskom društvu “Vilhelmina Mina Karadžić” i predsednici akademiku Svetlani Matić, na ovom velikom poduhvatu i naglasio da je Beč, postavljanjem spomen-ploče, postao još atraktivnije grad.

Spomen ploča Vilhelmini Mini Karadžić u Beču, Foto: Privatna arhiva

“Srećan sam što imamo ovako sjajnu saradnju s našim srpskim prijateljima. Ovaj događaj je važan simbol kulture, koji povezuje dva naroda. Meni lično je velika čast što spomen-ploča Mini Karadžić, austrijsko-srpskoj književnici i slikarki, krasi zid naše zgrade, koja ima bogatu istorijsku priču”, izjavio je Uriah Klaus, vlasnik zgrade, kome je Svetlana Matić uručila specijalnu Zahvalnicu svog društva.

Ispred gradskih vlasti Beča govorila je Aleksandra Psihos, predstavnica treće bečke opštine, koja je naglasila značaj ove spomen ploča za saradnju Srba i Austrijanaca u Beču.

Zahvalnica vlasniku zgrade u Beču, Foto: Privatna arhiva

Muzički deo programa, ulepšala je zvucima violine Katarina Milisavljević, inače, potomak Alekse Vukomanovića, supruga Mine Karadžić. Mlada Katarina je briljantnim izvođenjem himni Austrije i Srbije i kompozicije “Na lepom plavom Dunavu” ulepšala ovu svečanost obeležavanja Vidovdana u Beču i kulture sećanja na Vilhelminu Minu Karadžić.

Među prisutnima na svečanosti bili su, između ostalih, Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Zoran Ilić, predstavnik vladajuće partije u Austriji iz 22. bečke opštine, profesor harmonike Jovica Đorđević sa suprugom, Boris Drinić, advokat, Milun i Nada Nikolić, poznati humanitarci, članovi familije Nikolajević i druge značajne ličnosti iz sveta kulture i biznisa.

“Spomen ploča Mine Karadžić je danas pedeseti po redu srpski trag u Beču. Time smo kao narod, pokazali našim domaćinima Austrijancima da imamo bogatu istoriju i kulturnu baštinu u njihovom glavnom gradu. Realizaciju ovog jedinstvenog projekta, podržali su MSP Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Zajednica srpskih klubova u Beču, stanari i vlasnik zgrade gospodin Uriah Klaus”, naglasila je akademik Svetlana Matić.

Obeležavajući Vidovdan u Beču, glavnom gradu srpske dijaspore, učesnici ovog svečanog skupa su položili su cveće na spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More