Hrvati na EURO igrali u dresovima sa USTAŠKIM GRBOM, stiglo izvinjenje od HNS, a oglasio se i VLASNIK ŠTAMPARIJE! (FOTO)

Fudbalska reprezentacija HRVATSKE u ŽIŽI JAVNOSTI zbog USTAŠKOG GRBA na DRESOVIMA, stigle REAKCIJE!

Foto: Tanjug (Wolfgang Rattay, Pool via AP)
160

Fudbalska reprezentacija Hrvatske dospela je u žižu javnosti tamošnjih medija zbog greške koja se provlačila tokom celog Evropskog prvenstva!

Naime, Hrvati su sva četiri svoja meča na EP igrali sa pogrešnim grbom na dresu – odnosno sa onim na kom je bela boja na prvom mestu u šahovnici, prenosi “Telegraf”.

A dobro je poznato da je prva kockica bele boje simbol ustaškog grba koji je svojevremeno bio u vreme NDH, u vreme ustaške države! Podsetimo, tada je šahovnica počinjala sa prvim belim poljem i velikim “U” na grbu.

Foto: Tanjug (Stuart Franklin, Pool Photo via AP)

– Tokom vladavine ustaša (1941—1945), kao i nakon nezavisnosti Hrvatske (1990—1991) šahovnica je počinjala prvim belim poljem. Dok je ona koja se nalazila unutar grba Banovine Hrvatske, te SR Hrvatske počinjala prvim crvenim poljem. Nakon 1991. grb Republike Hrvatske je ponovo prilagođen onom iz vremena banovine i komunizma (sa prvim crvenim poljem), te mu je pridodata heraldička kruna istorijskih grbova provincija koje se danas nalaze u sastavu Republike Hrvatske – stoji u objašnjenju šahovnice na Vikipediji.

Hrvatski mediji ističu da nikome nije jasno kako se ova greška dogodila, mada ne dodaju da je u pitanju ustaški grb već samo da grb današnje države počinje sa crvenom kockicom.

Foto: Tanjug (Wolfgang Rattay, Pool via AP)

Takođe, pitaju se kako je moguće da niko to nije primetio, da nikome nije jasno kako se greška dogodila, te dodaju da su za dresove reprezentacije Hrvatske zaduženi ekonomi.

Inače, Hrvatska je u ponedeljak ispala sa EP nakon što su poraženi od Španije u produžecima rezultatom 5:3. Prethodno su u finišu meča dali dva gola za dodatnih 30 minuta, onaj treći u nadoknadi vremena.

Povodom ovog INCIDENTA oglasili su se iz Hrvatskog fudbalskog saveta!

Hrvatski fudbalski savez (HNS) izvinio se javnosti i navijačima zbog pogrešnog grba Hrvatske utisnutog na dresovima fudbalera na Evropskom prvenstvu i najavio da će tražiti odgovornost firme Sitotisak Decolor i interno kazniti odgovorne za ovaj, kako se navodi, nanameran propust, piše “Tanjug”.

Na službenom državnom grbu prvo polje je crveno, a na grbu utisnutom na dresovima je belo, što se smatra ustaškim simbolom.

“Svu štampu na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi firma Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primećena”, saopštili su iz HNS-a za hrvatski portal Index u odgovoru na pitanje kako se dogodio ovaj propust.

Naveli su i da HNS odbija svaku pomisao da bi je u pitanju namerno izvrtanje hrvatskog grba koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju široom sveta”.

Dodali su da od 2014. godine HNS na dresovima nosi državni hrvatski grb.

Oglasio se vlasnik štamparije koji je Hrvatima postavio ustaški grb na dresove: Sad mi je ludnica…

Vlasnik štamparije Sitotisak Decolor iz Varaždina, Damir Kumek, oglasio se i rekao da se izvinjava svima i da se ograđuje, te da nije bilo nikakve namere i da je sve samo greška, prenosi “Telegraf”.

– Ovo mi je sad ludnica. Mogu da kažem da se svim srcem ograđujem da je to napravljeno namerno i od bilo kakvih insinuacija u tom smeru. Niti smo mi namerno tako štampali niti je to bilo ko od nas tražio. Apsolutno je reč o slučajnosti i grešci – izjavio je Kumek za Jutarnji list.

Njega su zvali i iz 24 sata, gde je rekao da je u pitanju njegova greška prilikom vektorske obrade grba.

– Bila je to nenamerna greška, isključivo moja, prilikom vektorske obrade grba. Napravio sam grešku. Ja sam grafičar i bavim se grafikom, isključivo time i ničim drugim. Nikakve konotacije na tu temu nema. Napravio sam grešku – rekao nam je vlasnik firme.

Izvor Tanjug Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More