Amerika ključa na ekstremnim vrućinama: Oboreni temperaturni rekordi svih vremena, najvreliji dan ikad

foto: Tanjug/AP Photo/Steven Senne
278

Amerika se usijala. Visoke temperature pogodile su Pacifički severozapad, sve prognoze su da bi moglo biti još i gore, a ekstremno vreme uzrokovano je “toplotnom kupolom” koja se “parkirala” iznad pomenute oblasti.

Sijetl, Portland i drugi gradovi te oblasti oborili su rekorde u toploti svih vremena kad su ovog vikenda temperature skočile na iznad 40 stepeni. Meteorolozi su u ponedeljak rekli da bi moglo biti još gore i da se mogu očekivati temperature i do 43 stepena u Sijetlu a čak 46 u Portlandu.

Vrućine će se zadržati i u utorak u nekim oblastima, preneo je “Gardijan”.

Ekstremno vreme uzrokovano je produženom “toplotnom kupolom” koja se smestila iznad Pacifičkog severozapada. Kristi Ebi, profesorka Univerziteta Vašington koja proučava globalno zagrevanje i njegove posledice po javno zdravlje upozorila je da su višednevni talasi vrućine uvid u budućnost, odnosno kako klimatske promene preoblikuju globalne vremenske paterne.

– Ovaj događaj će biti verovatno jedan od najesktremnijih i najdužih talasa vrućine u zabeleženoj istoriji kopnenog severozapada – rekli su iz Nacionalne meteorološke službe.

– Vrućine neće samo ugroziti zdravlje stanovnika te oblasti već će učiniti region podložnijim požarima i pojačati posledice naše tekuće suše – dodali su.

Zvaničnici Portlanda ukinuli su železnički i putnički saobraćaj zbog visokih temperature, distrikti su obustavili školski autobuski saobraćaj a stanovnici se pripremaju za možda najvreliji dan ikad.

Železnički sistem “Maks” dizajniran je da operiše u uslovima do 43 stepeni a prognoze govore da će taj prag biti premašen. Sistem je ugašen jer su vrućine ugrozile električnu mrežu u Portlandu.

“Gardijan” piše da su ulice jugoistočnog dela Portlanda, najvećeg grada u Oregonu, bile maltene ispražnjene tokom najtoplijih delova dana vikenda.

Restorani sa baštama, inače puni gostiju, sada su zjapili prazni, zatvorene su i sladoledarnice i mobilni lokali brze hrane širom grada – neki su prijavili temperatue od 40 stepeni u svojim kuhinjama.

Zatvoreni su i spoljni bazeni pa su građani potražili spas na reci Vilamet koja deli istočni i zapadni deo grada.

U Judžinu, Oregon, u subotu popodne su obustavljene kvalifikacije za Olimpijske igre, a fanovi su evakuisani sa stadiona zbog ekstremnih vrućina.

Nacionalna meteorološka služba je saopštila da je u Juždinu zabeleženo 43 stepena Celzijusovih, čime je oboren rekord svih vremena od 42 stepena.

U Portlandu je u nedelju zabeleženo 44,4 stepena, čime je oboren rekord od 42,2 postavljen svega dan ranije. I Sijetl se kuvao, na temperaturi od 40 stepeni.

Meteorolozi su rekli da je ovo rekord svih vremena u gradu više poznatom po kišama nego vrućinama. Ovo je takođe prvi put da je to područje zabeležilo temperature od preko 40 i više stepeni dva dana zaredom, otkako se zapisuju podaci od 1894.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More