Švajcarska donira četiri miliona vakcina AstraZeneke

Foto: Tanjug/Jean-Ennio Leanza/Keystone via AP
139

Švajcarska će dati četiri miliona doza vakcina protiv kovid-19 AstraZeneke, koje je rezervisala za program KOVAKS, saopštila je danas vlada, kako bi pomogla u rešavanju ogromne razlike u nivou vakcinacije u zemljama u razvoju.

Uhapšen Srbin u Švajcarskoj: Krao točkove od automobila i bicikle pa prodavao u Srbiji

Švajcarska je prvobitno rezervisala 5,4 miliona doza vakcine protiv kovid-19 AstraZeneke, ali medicinski regulator države Svismedik još uvek nije odobrio tu vakcinu, jer nije dobio sve potrebne podatke iz kliničkih ispitivanja, preneo je Rojters.

Donacija od četiri miliona doza prevazilazi prethodno najavljenu količinu od tri miliona koju je Švajcarska razmatrala da donira programu KOVAKS.

Kroz nejednaku distribuciju vakcina možemo očekivati da će se pandemija nastaviti još dugo, navela je vlada u saopštenju.

Švajcarska je naručila veliku količinu mRNK vakcina od Moderne i Fajzera i BioNTeka i za 2022. godinu, kada se zemlje pripremaju za mogućnost da će ljudima biti potrebne nove vakcine ukoliko imunitet od prve runde vakcinacije opadne.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More