Jeremić u UN: Stvari ne izgledaju dobro kada se posmatraju spolja (FOTO)

Foto/Printscreen/You Tube
138

BEOGRAD – Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je u Njujorku da su svetski poredak i multilateralizam u velikoj krizi i da je neophodna reforma UN, jer sadašnja postavka ne odražava stvarno stanje odnosa u svetu.

„Postojeća situacija je neodrživa i mora biti promenjena, a reforma UN uveliko kasni“, rekao je Jeremić na specijalnom zasedanju Generalne skupštine UN posvećenom jačanju Svetske organizacije i globalnog poretka zasnovanog na principima multilateralizma.

Jeremić je na skup pozvan kao jedan od sedmorice bivših predsednika Generalne skupštine UN, kojom je predsedavao od septembra 2012. godine do septembra 2013. godine. Jeremić je 2016. godine bio i kandidat Srbije za Generalnog sekretara UN, u trci u kojoj je nakon šest krugova glasanja zauzeo drugo mesto.

„Poreci se tokom istorije stvaraju i nestaju – neki uz tresak preko noći, a neki sporo i u fazama. Mislim da je prerano otpisati postojeći sistem, ali bi, po mom mišljenju, bilo neodgovorno ignorisati činjenicu da prolazimo kroz ogromnu krizu multilateralizma“, rekao je Jeremić.
Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, naveo je da je način na koji bi trebalo obnoviti sistem „pitanje od milion dolara“, ali da bi pod postojećim okolnostima sve složenijih geopolitičkih odnosa članice UN trebalo da snažnije podrže Generalnog sekretara Antonija Gutereša u periodu pred samit o reformama UN, koji će biti održan na 75. godišnjicu osnivanja te organizacije, 2020. godine.

Bivši predsednik Generalne skupštine UN istakao je da stvari ne izgledaju dobro kada se posmatraju spolja.

„Mnogi ljudi sa kojima razgovaram i koji se bave međunarodnim odnosima, ne nužno u kontekstu UN, govore o odumiranju poretka zasnovanog na Mirovnom sporazumu iz San Franciska, koji je 1951. godine potpisalo 49 država“, rekao je Jeremić.

„Mislim da je na globalnom nivou neophodno više se posvetiti finansiranju i postizanju ciljeva održivog razvoja. Potrebno je da određene države povedu ‘koaliciju voljnih’. Znam da to nije lako sprovesti i da postoje unutrašnji izazovi u državama širom sveta koje pokušavaju da dostignu ciljeve održivog razvoja“, naveo je Jeremić.

Kada je reč o klimatskim promenama, dodao je Jeremić, neke moćne države više ne idu u smeru kojim ide većina, ali predstojeća tri velika samita u septembru predstavljaju priliku koja se ne sme propustiti.

Izvor Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More