Ima li mesta panici? Dve doze vakcine štite od delta soja?

Foto: Pixabay/geralt
93

Dve doze vakcine protiv kovid-19 izgleda da pružaju visoku zaštitu od delta soja koronavirusa, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

„Novi podaci na osnovu čvrstih dokaza pokazuju da dve doze vakcine štite od delta soja“, rekao je Marko Kavaleri koji je zadužen za vakcinalnu strategiju EMA.

Delta soj korone POTVRĐEN U SRBIJI

 

U Evropi je došlo do povećanja broja novozaraženih koronavirusom nakon 10 uzastopnih nedelja, saopštio je evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dok je sve više slučajeva zaraze delta sojem virusa.

„Svesni smo zabrinutosti zbog brzog širenja delta soja. Za sada, čini se da četiri vakcine, koje su odobrene u Evropskoj uniji, štite od svih sojeva koji cirkulišu u Evropi, uključujući i delta soj“, rekao je Kavaleri.

EMA je do sada odobrila u EU četiri vakcine – Fajzer, Modernu, Astrazeneku i Džonson.

Evropski ogranak SZO predviđa da će takozvana delta varijanta, koja je otkrivena u Indiji, do avgusta biti  „dominantan“ soj koronavirusa, rekao je Kavaleri i time potvrdio prognoze Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More