U Hrvatskoj primena digitalnih kovid potvrda; Mediji: Traže “zeleni pasoš”, kolone na graničnim prelazima

Foto: Unsplash/ Mark Felix Pisan
150

U Hrvatskoj je stupila na snagu Uredba o digitalnoj kovid potvrdi EU, kao i nova odluka o prelazu granice po kojoj građani EU mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja uz pokazivanje te potvrde.

Potvrde mogu koristiti i za koncerte, klubove na otvorenom, sportska dogadanja, navodi Hina.

S obzirom da nemaju još svi kovid potvrde, građani EU mogu ulaziti u Hrvatsku i uz potvrde da su preboleli koronu, da su vakcinisani ili uz potvrdu o testiranju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Osobe iz trećih zemalja ne moraju više dokazivati nužnost putovanja, ali moraju predočiti neki od dokaza – da su vakcinisani, da su preboleli ili da su se testirali na kovid-19, rekao je Božinović.

On je naveo da je digitalnu kovid potvrdu do sada preuzelo više od 300.000 građana, a da je evidentirano 54.000 prelazaka hrvatske granice s tom potvrdom koja je izdata u 23 zemlje.

Hrvatska traži “zeleni pasoš”, kolone na granici

Hrvatske granične vlasti počele su od svih putnika da traže novi takozvani „zeleni pasoš”, nezavisno od toga odakle dolaze što je dovelo do kilometarskih kolona na graničnim prelazima, piše bečki dnevnik “Kronen cajtung”.

List ukazuje da su do sada građani iz država EU sa niskom stopom infekcije bez ikakvih uslova i ograničenja mogli da uđu u Hrvatsku, a da su sada bez najave pooštrena pravila za ulazak u zemlju.

Navode da su na prelazu Goričan prema Mađarskoj putnici zbog nove mere hrvatskih vlasti morali da čekaju više od tri sata.

Ovaj prelaz koriste mnogi Česi, Poljaci i Slovaci koji preko Mađarske putuju u Hrvatsku, zbog čega je reagovala vlada u Pragu.

Češki premijer Andrej Babiš kazao je da njegova zemlja nije informisana o promeni režima ulaska u Hrvatsku.

“Bili smo potpuno iznenađeni promenama”, kazao je on.

U Pragu se računa da će ovog leta pola miliona Čeha na more u Hrvatsku.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More