Virus im “pobegao” iz hotelskog karantina! Australija se otvara ali putnici iz inostrantsva biće PREPOLOVLJENI

Foto: Tanjug/Joel Carrett/AAP Image via AP
87

Australija će prepoloviti broj dolazaka iz inostranstva, jer njen sistem karantina u hotelima povezan sa korona virusom ima poteškoća pod pritiskom izbijanja izuzetno transmisivnog delta soja, izjavio je danas australijski premijer Skot Morison.

Premijer je rekao da će Australija sada prihvatati samo oko 3.000 putnika iz inostranstva nedeljno, i da će smanjenje gornje granice biti finalizovano do 14. jula, iako bi neke države to mogle učiniti i ranije, prenosi agencija Rojters.

Morison je, nakon sastanka vlade, rekao i da je dogovoren četvorofazni plan za ponovno otvaranje Australije nakon lokdauna uvedenih zbog izbijanja najnovije epidemije.

Plan će se, kako je dodao, zasnivati na tome da se u vakcinaciji protiv kovida-19 dođe do faze u kojoj će se njime upravljati kao i sa drugim zaraznim bolestima poput gripa.

“Naš način razmišljanja o upravljanju kovidom-19 mora da se promeni kada pređete sa perioda od pre vakcinacije na post-vakcinaciju. To je zadatak za Australijance”, rekao je Morison novinarima u Kanberi.

Navodi da bi četvorofazni pristup mogao omogućiti potpuno vakcinisanim ljudima više sloboda, uključujući kraći period karantina nakon dolaska iz inostranstva.

Glavni grad Novog Južnog Velsa, Sidnej, najveći australijski grad i dom petine od 25 miliona stanovnika zemlje, trenutno je na pola puta u dvonedeljnoj blokadi uvedenoj s ciljem da se zauzda delta soj virusa.

Nova ograničenja za putovanja dolaze u trenutku kada se Australija bori sa istovremenim širenjem delta soja u tri glavna grada, što znači da skoro polovina Australijanaca trenutno ima stroga naređenja da ostanu kod kuće.

Najnovije izbijanje epidemije se povezuje sa “bekstvom” virusa iz hotelskog karantina.

Australija je početkom prošle godine zatvorila svoje međunarodne granice pretežno za lica koja nisu njeni državljani. Stalni rezidenti i australijski putnici koji se vraćaju u zemlju, moraju da o sopstvenom trošku provedu dvonedeljni karantin u hotelima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More