Mladi u SRBIJI piju duplo više ALOKOHOLA nego njihovi VRŠNJACI u INOSTRANSTVU!

U Evropi, Srbija je na četvrtom mestu po potrošnji ALKOHOLNIH PIĆA!

Foto: unsplash
501

Mladi u Srbiji prvo alkoholno piće popiju sa 13 godina, a svaki deseti lečeni alkoholičar ima manje od 30 godina. Pedagog iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici Dragoljub Jovanović kaže za RTS da posledice uzimanja alkohola mogu biti katastrofalne za mlad organizam.

Navodi da deca u prvi kontakt sa alkoholom uglavnom dolaze sa 13 godina.

“Pitanje je da li je to uopšte pijenje alkohola ili zloupotreba. Veoma često su mlade osobe u buntu i bune se protiv autoriteta, traže veću ulogu nego što zaslužuju. Misle da uzimanjem alkohola ulaze u svet odraslih mnogo brže”, objašnjava Jovanović.

Foto: printscreen/RTS

Kaže da odrasli često zaborave da treba da razgovaraju sa mladim osobama i naglašava da su posledice uzimanja alkohola na mlad organizam veoma značajne.

“Mlad organizam je u razvoju, tako da neke posledice mnogo brže dolaze do izražaja. Intenzivnije su i posledice u socijalnoj sferi, jer mlada osoba već u tom trenutku uči da je alkohol prisutan unutar njegovog funkcionisanja”, kaže Jovanović.

Foto: unsplash

Ističe da alkohol kod mlade osobe često može da izazove i agresivno ponašanje.

“Mlada osoba pije takmičarski, sa ciljem da što pre i što više popije. Sa druge strane, imate mlad organizam koji nije dovoljno razvijen, pa ne može da podnese tu količinu alkohola. Posledice mogu da budu katastrofalne”, upozorava Jovanović.

Kaže da mladi često koriste alkohol i sa drugim psihoaktivnim supstancama, što pospešuje problem na mnogo nivoa.

“Nijedna osoba ne dolazi sama da traži pomoć”

Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po potrošnji alkohola. Prosečno, godišnje, jedan građanin popije 11 litara alkohola, dok je svetski prosek šest litara.

Dragoljub Jovanović kaže da nijedna osoba ne dolazi sama da traži pomoć kada su u pitanju bolesti zavisnosti, već ga uvek dovede neki član porodice ili prijatelj.

Ističe da ipak postoji i veliki broj ljudi koji nisu probali alkohol i da ne treba stvarati sliku da svi piju.

Jovanović navodi da pacijenti često kažu da su prvi put alkohol popili sa svojim roditeljima u kući.

“Roditelji često iz neznanja naprave najgori potez. Moramo svi da se potrudimo da damo mladim osobama nešto u zamenu, da shvate da postoji nešto što je suprotno od alkohola, a isto toliko zabavno kao što oni misle da im je zabavan alkohol”, ističe Dragoljub Jovanović.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More