ORO slavi tri decenije uspešnog rada (FOTO)

Srpsko ORO u Nemačkoj Foto: Privatna arhiva
298

Kada je 1991. godine došlo do raspadanja SFRJ i pokušaja gašenja Jugoslovenskog kulturnog društva “ORO” iz Frankfurta, njen jedini aktivni član Nataša Komadinić i vođa Dečijeg folklornog ansambla, spasala je ovu umetničku družinu od propasti. Reorganizovala je “Oro” u Srpsko kulturno umetničko društvo, koje je nastavilo sa radom u Frankfurtu. U tome su joj pomogli Milan Marinović, Milenko Buđevac, Brnaislav Pendić i Stanko Ilić. Zahvaljujući naporima Svetlane Ilić i Dragane Jeftić društvo je napredovalo i dobilo svoje prostorije u Frankfurtu.

“ORO” je kao jugoslovenski KUD formirnao 1973. godine u Frankfurtu kao folklorna grupa. Ime je dobilo po narodnoj folklornoj igri oro koja se igra u Juznoj Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Njegov prvi potpredsednik je bio Ljubiša Levajac, gastarbajter poreklom iz Čačka.

„ U Jugoslovenskom kulturno-umetničkom društvu “ORO” bio sam član Upravnog odbora, pa potpredsednik, potom u nekoliko navrata i predsednik. Vodio sam društvo sve do 2005. godine kada sam proglašen za počasnog predsednika”, priseća se Levajac svoj uspešnog rada na srpskoj kulturi.
Njegovi prioritetni zadaci su bili pretvaranje društva u profesionalnu organizaciju, omasovljenje članstva i što više javnih nastupa. Za to je neophodan uslov bio snažna afmiracija ovog divnog ansambla umetnika amatera.

Mlade članice društva ORO

“Zajedno sa mojim preduzećem “Jugoturs” i Radiom Skoplje osmislili smo turneju “ORO” po Nemačkoj za naše radnike. U programu su učestvovali i umetnici Zafir Hadžimanov, Olivera Marković, Mišo Kovač, Safet Isović. Turneja je obuhvatila dvanaest najvećih gradova u Nemačkoj, imala je izuzetan uspeh i potakla je osnivanje i rad novih kulturno-umetničkih društava i folklornih ansambala naših radnika širom Nemačke”, priča Levajac koji iz fioke vadi fotografije sa sjajnim umetnicima kao što su operske dive Milka Stojanović i Radmila Bakočević, pa Zdravko Čolić i Puriša Đorđević.

Ovih dana im je Ljubiša Levajc poslao te orginalne fotografije d aimaju za uspomenu. “ORO” se pod njegovim vođstvom divno razvijalo. Do sredine osamdesetih društvo je imalo oko 250 članova. Imalo je Narodni orkestar, Tamburaški orkestar, Dramsku sekciju, Scenski ansambl, Plesački ansambl, u kojima je bilo dosta Nemaca. Vodili su ga Ivan Božović i Vukašin Miletić.

SKUD Oro iz Frankfurta

“ Osamdesetih godina “ORO” je bilo perjanica jugoslovenske gastarbajterske kulture u Nemačkoj. Predložio sma i privaćeno je da JKUD “ORO” bude primljeno kao član u Savez amatera Srbije. Time je dobio status državnog kulturnog ansambla na radu u inostranstvu”, pamti Ivan Božović.

KUD je sarađivao sa sa klubovima JK “Jadran” Damštat, , JK “Vuk S. Karadžić”, DJK “Fečenhejm”, JK “Zavičaj”, JK “Tempo”, svi iz Frankfurta na Majni. Jedno vreme se u okviru KUD “ORO” vodila najveća dobrotvorna organizacija Srpski humanitarni fond, pa održavalo filmski festival “Mala Pula”, omladinske posete otadžbini “Jedna mladost-jedna domovina”, privredna smotra “Mala privreda – velike mogućnosti”, koncerati “Mikrofon je vaš” i protest “Kosovo je Srbija”.

Podmladak društva ORO

Od devedesetih godina kad “ORO” menja naziv u Srpsko kulturnoumetničko društvo, ne odriče se svoje kulturne misije. Kako udruženje amatera umetnika postalo je član Saveza amatera Srbije. Čine ga uglavnom mladi Srbi iz Nemačke, rukovođeni odsaslim i iskusnim srpskim aktivistima. U svom programu imaju Godišnji koncert, praznične nastupe, učešće na Folklornoj smotri u nemačkoj i Evropi, nastupe na slavljeničkim priredbama srpskih klubova u Nemačkoj, kao što je, na primer, FK “Tempo”.

Njihov orkestar i tri igračka ansambla izveli su 1.2000 koncerata u Nemačkoj, SFRJ i Srbiji. Učestvovali su na Dragačevskom saboru trubača u Guči, ali i na nemačkoj Folklorijadi i Evropskoj smotri srpskog folklora. Zbratimili su se sa KUD “Oro” iz Niša i KUD “Abrašević” iz Čačka.

Poslednjih godina predvode ga Andrijana Lisica, predsednica i potpredsednik Nikola Novaković, Dragan Pribić, Tina Kvintero Marone, Vesna Komadinić, Snežana Cvetanović, umetnički rukovodioci ansambla, čelnici Dušan Romić i Svetlana Ilić iz Frankfurta.

Marko Lopušina

 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More