Korona “ugasila” 21.000 radnih mesta u Crnoj Gori, najveći pad u ovim delatnostima

Foto: Pixabay/filin127
106

U Crnoj Gori je na kraju maja 2021. godine na evidenciji Zavod za zapošljavanje (Z ZCG) bilo 56.385 nezaposlenih ili gotovo za 21 hiljadu više nego na dan proglašenja korona epidemije, 14. marta prošle godine, kada ih je bilo 35.429.

Ako se porede podaci iz maja prošle i maja ove godine, broj nezaposlenih je povećan za 14.191 osoba, sa lanjskih 42.194 lica na 56.385, dok je stopa nezaposlenosti porasla sa 17,89 procenata na 24,3 odsto, piše Pobjeda.

“Prema zvaničnim statističkim podacima, najveći pad broja zaposlenih zabeležen je u delatnostima trgovina na veliko i malo, i popravka motornih vozila i motocikala. U ovim delatnostima je na kraju 2019. godine bilo 39.834 zaposlena, dok je na kraju 2020. godine bilo registrovano 34.922 zaposlenih”, rekla je za Pobjedu zamenica generalnog sekretara Unije samostalnih sindikata Crne Gore (US SCG) Ivana Mihajlović.

Dodala je da su upravo u tim delatnostima najviše zastupljeni ugovori o radu na određeno vreme, koji usled krize izazvane korona virusom značajnom broju zaposlenih nisu produžavani.

“S druge strane, u ovom kontekstu, trebalo bi imati u vidu i činjenicu da smo tokom 2020. bili suočeni sa brojnim izazovima koji su drastično uticali na prošlogodišnju turističku sezonu, usled čega nije bilo potrebe za angažovanjem većeg broja lica u trgovini, što je bio slučaj sa sezonskim poslovima u svim prethodnim godinama”, rekla je Mihajlović.

Na pitanje da li je po mišljenju sindikata država, odnosno vlada, uradila dovoljno da se sačuvaju radna mesta, ona je ocenila da je epidemija ogolila stvarnost, pokazala da neoliberalizam stoji na klimavim nogama i da tržišta, bez jake intervencije države, ne mogu sama da reše probleme sa kojima se suočavaju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More