Pored SAD, Marko Đurić je ambasador u još OSAM DRŽAVA, a evo kolika mu je PLATA!

“Dokopao” se ambasadorske funkcije u VAŠINGTONU u oktobru prošle godine, ali na tome nije stao!

Foto: youtube/printscreen
237

Kada je funkcioner SNS Marko Đurić izabran za ambasadora Srbije u SAD, takva odluka iznenadila je javnost, budući da nije imao diplomatskog, ali ni bogatog političkog iskustva. Međutim, danas je Đurić ne samo naš diplomatski predstavnik u Americi, već je i ambasador Srbije u još ukupno osam država.

Nekadašnji član Otpora, potom funkcioner SNS, bivši savetnik predsednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić “dokopao” se ambasadorske funkcije u Vašingtonu u oktobru prošle godine. Na tome međutim nije stao, jer je ukazom predsednika države Aleksandra Vučića postavljen na još devet ambasadorskih funkcija, ali sa sedištem u Vašingtonu, piše “Nova.rs”.

Tako je Đurić u aprilu ove godine prvo imenovan za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom u maju na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu. U junu mesecu on je ukazom predsednika države postavljen na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima.

Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD-u, kaže za Nova.rs da nije bio akreditovan u tim zemljama, kao i da se razmatralo da u to vreme bude na ambasadorskoj funkciji u Jamajci i još nekim državama, ali da se od toga odustalo.

“Obavezni ste da obilazite tu zemlju, na nerezidencijalnoj osnovi, makar jednom godišnje. Mislim da je to trebalo drugačije da se uradi, jer biti ambasador u Americi je veliko opterećenje, samo po sebi. Tu ste i posmatrač u organizaciji američkih država, imate veze sa Svetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, da ne govorim o američkoj administranciji, Kongresu, koji su ogromni”, navodi on.

Vujačić smatra da je trebalo da na te pozicije bude imenovan neko drugi ko je na ambasadorskim funkcijama u Latinskoj Americi.

“Na primer, ambasador iz Meksika je imao Panamu, Nikaragvu, Gvatemalu… Mislim da bi bilo bolje da ambassador u Vašingtonu ne bude opterećen, zbog posla koji je ogroman”, kaže on.

Kako je portal Nova.rs pisao, Đurić od novembra prošle godine, kada je imenovan za ambasadora u SAD, mesečno zarađuje više od 6.000 dolara. U njegovom izveštaju o imovini, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, se navodi da Đurić kao ambasador Srbije ima mesečnu platu od 941 dolar, a dodatnih 5.225 dolara prima kao „naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatskom konzularnom predstavništvu“.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More