Makedonija otvara ambasadu u Atini i konzulat u Solunu

FOTO: Pixabay
359

SKOPLJE – Vlada Makedonije danas je donela odluku o otvaranju ambasade Republike Severne Makedonije u Atini i Generalnog konzulata u Solunu.

Kako se navodi u saopštenju, ta odluka će početi da se primenjuje po stupanju na snagu Odluke o proglašavanju ustavnih amadmana o promeni imena Makedonije u Severna Makedonija.

Makedonija, prema Prespanskom dogovoru, formalno treba da promeni ime sedam dana nakon što Grčka ratifikuje u parlamentu protokol za makedonsko pristupanje NATO, što je najavljeno za 8. februar.

Makedonija i Grčka, zbog dugogodišnjeg spora koji je opterećivao odnose do sada nisu imale diplomatska predstavništva na nivou ambasada u glavnim gradovima suseda, Atini i Skoplju, već su bile kancelarije za veze.

Makedonska vlada je danas formirala Međuresorsku radnu grupu za sprovođenje odredbi Prespanskog dogovra, koja treba da napravi nacionalni akcioni plan za izvršavanje obaveza iz tog dogovora i prati primenu i operacionalizaciju mera i aktivnosti iz tog dokumenta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More