IVANJDAN- jedan od tri rođendana koji Crkva proslavlja

Foto: SPC
179

Crkva slavi samo tri rođendana (Gospoda Isusa Hrista, Presvete Bogorodice i Svetog Jovana Krstitelja) , a da sve ostale Božje ugodnike proslavlja na nad njihove smrti, znači, kad je sagledala ceo njihov život i kad se taj život pokazao bogougodnim.

Danas Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja, Proroka i Preteče. Rođen je šest meseci pre Gospoda Isusa Hrista, kao dete molitve, od prestarelih roditelja Zaharija i Jelisavete.

U životu Svetog Jovana sve je bilo čudno – rođenje, hrana, odjeća i vaspitavanje u surovoj judejskoj pustinji. Kada ga je Bog oslovio u pustinji, odlazi među ljude i počinje da u njihovim dušama priprema staze za dolazak Spasitelja. Praznik je ustanovljen u IV veku, nakon uspostavljanja Božića.

Prema hrišćanstvu Sveti Jovan Preteča krstio je Isusa Hrista u reci Jordan, a u našem narodu slavi se i kao zaštitnik kumstva i pobratimstva. A narodno praznovanje Ivanjdana vezuje se za predhrišćanski period i dolazi od ratarskog kulta koji slavi početak žetve i Sunce koje tokom letnje dugodnevice sija najjače.

Za današnji praznik vezuje se običaj pletenje venaca za zdravlje od svežeg ivanjdanskog poljskog cveća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana Pušica @GagaGrne (@gagagrne)


Cvetne ukrase zatim kače, običaji kažu, iznad ili desno od ulaznih vrata, negde na kapije, a negde “na čelo” kuće jer se tako način “ovenčava” zdravlje ukućana i štiti domaćinstvo od bolesti. Venac čuva kuću narednih godinu dana.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More