Generalni direktor SZO: “Iako imamo napredak u kontroli pandemije, ona je i dalje u veoma opasnoj fazi”

Foto: Tanjug/Laurent Gillieron/Keystone via AP, File
50

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus smatra da je pandemija koronavirusa trenutno u veoma opasnoj fazi, uprkos uspehu svetske zajednice u borbi protiv nje.

“Iako imamo napredak u kontroli pandemije, ona je i dalje u veoma opasnoj fazi”, rekao je šef SZO na sastanku Saveta ACT akceleratora, globalnog okvira za saradnju protiv Kovid 19, prenosi TAS S.

Tedros smatra da je u trenutnoj situaciji jedini izlaz podrška zemljama u pravičnoj raspodeli lične zaštitne opreme, testova, lečenja i vakcina, pošto su države sa dovoljno instrumenata za borbu protiv novog koronavirusa već počele da ublažavaju ograničenja u vezi sa pandemijom, dok se one koje nemaju dovoljan pristup ovim resursima suočavaju se sa novim talasima hospitalizacija i smrti.

“Nova oboljevanja i smrtni slučajevi uglavnom se mogu izbeći ako bi se koristili svi alati koji su nam na raspolaganju za sprečavanje prenosa”, naglasio je direktor SZO.

On je rekao i da se oslanjanje na nekoliko kompanija za snabdevanje globalnim javnim dobrima pokazalo kao ograničeno i rizično i da je potrebno da naučimo lekcije iz pandemije kovid 19 kako bi svet bio spreman za neku narednu.

Od početka pandemije kovid-19 do sada je zabeleženo 183.934.913 slučajeva oboljevanja širom sveta, dok je broj umrlih od posledica ove bolesti 3.985.022, prema podacima SZO.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More