“15 dana Srbija, PCR test, pa dalje”, Indijci se razmileli po Beogradu, hotelijeri i ugostitelji imaju samo reči hvale, ali…

"Ne mogu bez svojih začina, ali hoće da probaju i GIBANICU, PLJESKAVICU...", evo kakav utisak INDIJCI ostavljaju na naše ljude!

Foto: youtube/printscreen Nova.rs
120

Indijci su sigurno najmnogoljudniji turisti u Srbiji trenutno. Samo u Beogradu ih ima na hiljade. U našu zemlju, ne mogu da uđu bez negativnog PCR testa, a i većina ih je vakcinisana u svojoj zemlji.

S druge strane, ostavljaju uglavnom pozitivan utisak više kod hotelijera, mada nešto manje kod ugostitelja i trogavaca jer mnogo vole da se cenkaju, piše “Blic”.

U hotelu u Ustaničkoj ulici smešteno je trenutno više stotina Indijaca, a zaposleni imaju reči hvale o novim gostima.

“Nemamo nijednu primedbu”

– Pune nam hotel već više od mesec dana i do sada nismo imali nijednu primedbu na njih. Pre nego što uđu u Srbiju rade obavezan PCR test, a u Srbiju dolaze jer im ne treba viza i zato što je naša zemlja zelena zona odakle mogu posle određenog vremena da idu u bilo koju državu. Kod nas ostaju od dva-tri dana do 15 dana u zavisnosti od toga u koju zemlju idu dalje. Najčešće odlaze u UAE, Saudijsku Arabiju, SAD i Kanadu gde rade. Za odlazak u te zemlje iz Srbije im je potreban opet negativni PCR test – objašnjavaju zaposleni u tom hotelu za „Blic“.

Kako kažu, svakodnevno im stižu zahtevi za rezervacijom smeštaja.

– Zovu nas i strane i domaće turističke agencije i traže sobu za Indijce. Praktično od početka juna svake nedelje imamo po nekoliko stotina Indijaca. Beograd im je privlačan i zato što imamo direktne letove u Dubai i preko okeana – apostrofiraju u ovom hotelu.

Indijci su poznati kao narod izuzetno privržen svojoj ishrani.

– Zaista, insistiraju na svojoj hrani, ali imamo našeg šefa kuhinje koji im izlazi u susret, pre svega, u pogledu, raznovrsnih začina. Bez obzira na to, Indijci su veoma raspoloženi da isprobaju i naša jela. Tako nam, recimo, često traže proju, gibanicu ili pljeskavicu. Takođe, žele da upoznaju i grad pa se raspituju šta bi bilo najbolje da posete. Super su gosti, odlično govore engleski, nisu mnogo zahtevni – zaključuju u prestoničkom hotelu.

I u obližnjem indijskom restoranu na Dušanovcu svedoci su sve većem broja Indijaca u Beogradu.

“Mnogo vole da se cenkaju”

– Imamo baš puno gostiju, a 99 odsto su upravo iz Indije. To je ta priča – 15 dana Srbija, PCR test, pa nastave dalje. Malo više vole da se cenkaju, ali to je u njihovoj kulturi – rekao nam je konobar u jednom od indijskih restorana u Beogradu na pitanje da li ima neoubičajeno mnogo gostiju koji dolaze baš iz Indije.

U Beogradu je sve više Indijaca, koji u Srbiju dolaze uglavnom na 15 dana, kao zemlju koja je na zelenoj korona listi. To je uslov da bi mogli da putuju u druge zemlje sveta, s obzirom na to da je u Indiji veoma loša epidemiološka situacija zbog delta soja korona virusa i da direktno odatle ne mogu da idu na željene destinacije. U Srbiju ulaze sa negativnim PCR testom i nakon 15 dana nastavljaju put dalje.

Olakšavajuća okolonst je i to što im ne treba viza za našu zemlju.

Kako je danas “Blic”  saznao iz razgovora sa nekoliko Indijaca koje su sreli u centru Beograda, većina ih je vakcinisana prvom dozom vakcine, dok će drugu primiti kada budu stigli na željenu destinaciju.

Oni koji nisu vakcinisani, kako je danas rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to urade u Srbiji.

– Em dolaze sa PCR testom, em ih odmah vakcinišemo. Prvi dan po dolasku u Beograd se vakcinišu i četvrtog dana se opet radi PCR test – rekao je Vučić danas.

Inače, indijski turoperatori nude trodnevne, 14-dnevne i 22-dnevne aranžmane u Srbiji, a kako se napominje, već više od 1.000 Indijaca je na ovaj način u poslednjih mesec dana doputovalo u Srbiju.

Takođe, prevoznici koji već saobraćaju do Beograda, poput “Katar ervejza”, “Lufthanze”, “Flaj Dubaija” i “Turkiš Erlejnza”, već su zabeležili povećanje broja putnika ka Srbiji, a na linijama ka Beogradu čak 60 odsto putnika čine ljudi sa indijskim pasošima, navode.

Pretpostavlja se da će letove ka Srbiji najviše koristiti Indijci iz UAE, zemlje koja je od 24. aprila suspendovala dolazak putnika iz Indije, osim ako prethodno nisu bili u zelenoj zoni.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More