“Srbija je ključna zemlja”: Orban u Beogradu objasnio zašto podržava naš put ka EU (FOTO)

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
99

Premijer Mađarske Viktor Orban boravi u radnoj poseti Srbiji u Beogradu, gde se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obratio javnosti.

Orban je rekao da Srbiju podržava na putu EU jer je naša temlja, kako je on naveo, ključna u stabilnosti regiona.

“Dok nije integrisana Srbija, ZB neće biti integrisan. Srbija je ključna zemlja i to EU treba da shvati”, naglasio je Orban.

Kaže da ako govori jezikom brojki da je mnogo veći interes EU za članstvo Srbije nego interes Srbije.

Ključ stabilnost regiona je Srbija, poručio je premijer Mađarske.

“Svaki region ima centralnu zemlju, i mi smo imali zemlju koja je ključna, zato podržavam Srbiju, Srbija je ključna zemlja, to EU treba da shvati. Ključ stabilnosti regiona je Srbija. Mnogo veći interes je za Evropsku uniju da Srbija bude član, nego što je Srbiji da bude član EU, to treba da shvatimo”, rekao je Orban i dodao:

– Možete da računate na Mađarsku – Mađarska računa na Srbiju, istakao je Orban.

– Sigurni smo da ćemo moći da računamo na vašeg predsednika, Srbiju i srpski narod – rekao je on.

Vučić:Mađarska i premijer Orban pravi prijatelji Srbije

Mađarska vlada i premijer Viktor Orban su pravi prijatelji Srbije, koji otvoreno podržavaju evropski put Srbije, čak i kada zbog Srbije trpe kritike, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i posebno mu se zahvalio na stabilizujućoj ulozi na Zapadnom Balkanu.

„Mnogi govore da podržavaju srpski put u EU, ali malo ko to čin hrabro i otvoreno, spreman da i zbog Srbije trpi kritike, kao što činite vi“, naglasio je Vučić zahvaljujući se Orbanu na konferenciji za štampu.

On je izrazio posebno zadovoljstvo što sa Mađarskom imamo odličnu saradnju u različitim sferama društvenog života kao i da je za to zaslužan Orban.

S tim u vezi je ukazao da je Mađarska Srbiji bila 13, pa 11, te 9 trgovinski partner, a danas je peti.

„Za samo nekoliko godina uspeli smo dramatično da uvećamo trgovinsku razmenu što je značjano za obe zemlje i posebno za nas koji smo nešto manji i siromašniji. Došli smo u 2020.godini do gotovo dve milijarde evra trgovinske razmene“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da je u prvih pet meseci zabeležen rast od 23,4 odsto, to jest razmena je već dostigla vrednost od 900 miliona evra, pa ove godine očekuje da će preći granicu od dve milijarde evra.

Ima i sve više kompanija koje izvoze u Mađarsku i koje uvoze mađarske proizvode.


Posebno se zahvalio na činjenici da su mađarske kompanije, zahvaljujući požrtvovanju i posvećenom radu Orbana i mađarske vlade, napravile 16 velikih investicija u prošloj godini, od toga tri na severu Srbije, i 13 južno od Save i Dunava. To govori o posvećenosti mađarskog prijateljstva prema celoj Srbiji, rekao je on.

Vučić je kazao da se podrazumeva da pomažu pripadnike mađarskog naroda u Srbiji.

Mađarska vlada, prema njegovim rečima, doprinela je u mnogome činjenici da imamo izuzetne odnose sa Mađarima u Vojvodini, koji nikada nisu bili tako dobri kao sada.

Vučić je istakao da gotovo da nije bilo međuetničkih incidenata.

„Pogledajte brojke od pre 19 ili 15 godina. Danas gotovo da nisu zabeleženi međuetnički incidenti. To govori o poštovanju, novom odnosu, veri i poverenju jednih u druge“, istakao je on.

Vučić je naglasio da je tome doprinelo to da su dve zemlje krenule da rešavaju istorijske stvari, s poštovanjem gledaju jedni na druge i pokušavajući da se razumeju.

Zahvalio se, s tim u vezi, posebno i Ištvanu Pastoru na, kako je rekao, racionalnom, pragmatičnom i fantastičnom iskoraku koji je značio bolju budućnost između Srba i Mađara, što, dodaje, ne bi bilo moguće bez Orbana i njegovih inicjativa.

Zahvalio se Orbanu i vladi Mađarske i na ulozi u regionu.

„Uloga Mađarske je izuetno stabilizujuća na Zapadnom Balkanu. Sve zemlje regiona to vide i doživljavaju Mađarsku kao stabiluzujući faktor“, objasnio je on.

„Vama mnogo hvala na tome što uvek imate vremena za Zapadni Balkan, što razmišljate politički i ekonomski kako da unapređujemo našu saradnju. Hvalal i što svi drugi sa Zapadnog Balkana mogu dobiti vreme i prostor u vašoj agendi“, dodao je on ukazujući da je to nešto što ćemo u Srbiji uvek ceniti.

Zahvalio se i na podršci Srbiji na putu u EU.

„Mnogi govore da podržavaju srpski put u EU, ali malo ko to čini hrabro i otvoreno, spreman da i zbog Srbije pretrpi kritike, kao što činite vi“, naglasio je Vučić.

Rekao je da Srbija ne može da bude samo zahvalna, već može da poruči i da će Mađari i Mađarska moći uvek da računaju na srpsko prijateljstvo i da će Srbija moći po drugim pitanjima da uzvrati.

„Za nas jeveoma važno infrastrukturno povezivanje naših zemalja i o tome smo dugo diskutovali, a imaćemo i zajednički ručak,“, dodao je on.

Vučić je ukazao da obe zemlje rade na ubrzanju pruge, koja će povezati naše narode, ali i dva fantastična grada.

Odlikovanje mađarskom ministru Peteru Sijartu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu.

Sijarto je odlikovan povodom 28. juna, Vidovdana, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Sijarto se zahvalio na, kako je rekao, izuzetnom odlikovanju, koje za njega predstavlja veliku čast.

“Ako želimo da budemo pošteni, ovo odlikovanje trebalo bi da podelim sa bar dva srpska minsitra, Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović, jer se izvanredno bore za članstvo Srbije u EU”, rekao je Sijarto.

Dodao je da odlikovanje treba da pripadne svima koji su od 2010. godine u Mađarskoj pomažu Zapadnom Balkanu i drže fokus mađarske politike na tom regionu.

“Verujemo da EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuuma i da ako EU propusti integraciju ovog regiona, neko drugi će zauzeti to mesto. Pošto smo već izgubili Veliku Britaniju, ne želimo i Zapadni Balkan”, ukazao je Sijarto

On je istakao da mu odlikovanje daje novi elan da se još snažnije bori za pridruženje Sbrije Evropskoj uniji.

Vučić je istakao da je Sijarto iskreni prijatelj Srbije i da mu je velika čast što mu je danas lično uručio odlikovanje.

“Sijarto ima posebne zasluge u razvijau i učrvšćuvanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, odnosi koji su u istoriji dve zemlje najbolji”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Sijarto uvek i na svakoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU jasno i nedvosmisleno ukazivao da Srbija mora da se pridruži EU.

“Borio se za istinu, nije se stideo prijateljstva sa Srbijom i na tome smo mu zahvalni. Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na takvoj politici i sigurni smo da i ovaj orden će biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljsva i svega što moramo i možemo da uradimo u budućnosti”, rekao je Vučić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More