Tomašević Hone: “Cilj nam je da slavimo sve zajednice u Čikagu, uključujući i Srbe. Vidovdan je značajan za srpski narod”

Foto: Pixabay/islandworks
90

Čikago je Vidovdan proglasio praznikom tog grada, a zamenica gradonačelnika Martina Tomašević Hone, koja je odigrala veliku ulogu u realizaciji te ideje, kaže da nije ni slutila da će inicijativa u vezi s Vidovdanom izazvati takvu pažnju.

Tomašević Hone kaže da se nada da će srpska zajednica u Čikagu pokušati da tokom sledećih godina organizuje srpsku paradu, navodeći da je takvih pokušaja bilo i ranije.

Za to je, kaže, potrebno samo jednostavno dobijanje dozvole, a nada se i da će Vidovdan ostati kao praznik u kalendaru Čikaga i kada neko drugi bude preuzeo funkciju gradonačelnika.

“Cilj nam je da slavimo sve zajednice u Čikagu, uključujući i Srbe. Vidovdan u Čikagu nije zvanični praznik, u smislu da ljudi ne idu taj dan na posao i posao. To je priznanje da je Vidovdan značajan za srpski narod u Čikagu. Te proklamacije mogu da se izdaju svake godine – zauvek”, rekla je Tomašević Mone za Politiku.

Ona je dodala da je Beograd grad pobratim Čikaga i da su Srbi ogroman deo čikaške zajednice.

Martina Tomašević Hone je dete srpskog vojnog pilota Nikole Tomaševića i Afroamerikanke Veronike Hone. Diplomirala je političke nauke na Univerzitetu Čikago i doktorirala prava na Univerzitetu Berkli.

Nakon dugogodišnje karijere u američkom Kongresu odazvala se opzivu gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut da preuzme dužnost njene zamenice.

“Želim da se pripadnici svih zajednica vole i poštuju. Možda sam idealista, ali neću odustati od svog cilja. Želim da pomognem čovečanstvu da razume sve što nam je zajedničko i da poštujemo sve naše različitosti umesto da se mrzimo zbog njih”, rekla je ona.

Tomašević Hone je poručila da su, kako kaže, potrebni – mirotvorci.

Velika čast za SRPSKU ZAJEDNICU: Gradonačelnica Čikaga proglasila Vidovdan PRAZNIKOM GRADA (FOTO)

Ambasada SAD u Srbiji zahvalila gradonačelnici Čikaga zbog Vidovdana: “Hvala zbog priznanja bogate i ponosne tradicije srpske zajednice”

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More