Posle skoro ČITAVOG VEKA otvorena ljubavna pisma NIKOLE TESLE: Srpski genije se nikada nije ŽENIO, a otkriveno i ZAŠTO!

Evo šta su mu pisale SLAVNE ŽENE, poput SARE BERNAR i KETRIN Džonson!

Nikola Tesla sa devojkom na američkoj plaži. Foto: Privatna arhiva
91

Na današnji dan 1856. godine rodio se Nikola Tesla. Život slavnog naučnika isprepleten je velikim otkrićima i misterijama, a jedna od njih je i zašto se nikad nije ženio.

Žene je idealizovao i retko kojoj ženi je dozvoljavao da mu se zaista približi. Muzej Nikole Tesle ipak čuva mnogo prepiski lične prirode u kojima se vidi da su žene davale sve od sebe da osvoje povučenog naučnika. Tako su recimo otvorena pisma Ketrin Džonson koja mu je pisala iz Italije potresna pisma, a naučnik se nije udostojio ni da ih otvori, piše “Kurir”.

Tesla se u mladosti smatrao vrlo atraktivnim mladićem. Bio je izuzetno visok i vitak. Uz to njegovo ponašanje – produhovljeno i stidljivo – dopadalo se ženama. Govorio je tiho, a bio je izuzetno obrazovan i uvek dobro obučen. Čak i kad mu to materijalne prilike nisu dozvoljavale našao bi načina da se dotera. Oči plavo-zelene boje obarale su žene s nogu.

Međutim, smatrao je da, ako već želi da posveti život nauci, u njemu neće biti mnogo mesta za romantiku. Žene je idealizovao i retko kojoj ženi je dozvoljavao da mu se zaista približi. Muzej Nikole Tesle ipak čuva mnogo prepiski lične prirode u kojima se vidi da su žene davale sve od sebe da osvoje povučenog naučnika. Tako su otvorena pisma Ketrin Džonson koja mu je pisala iz Italije ovako:

– Šta radiš? Volela bih da svakoga dana imam vesti o svom dragom i ćutljivom prijatelju, bile dobre ili loše. Ali ako ne želiš da mi odgovoriš, makar mi pošalji svoje misli, ja ću ih primiti kao kakav fino podešen instrument. Ne znam zašto sam toliko tužna, osećam se kao da mi sve beži iz ruke. Možda sam samo usamljena i treba mi društvo. Verujem da bih bila srećnija da imam vesti o tebi. Tebi, koji si tako nesvestan svega i zadubljen samo u svoj rad, tebi koji nemaš nikakve ljudske potrebe.

Mnogo pisama upućivala mu je Ketrin Džonson.

– Ostala sam kod kuće cele subote i nedelje čekajući te da dođeš. Umorna sam od čekanja na tvoj odgovor.

Tesla joj nije odgovarao. Tek nedavno ta pisma su otvorena posle gotovo čitavog veka otkad ih je Ketrin čežnjivo pisala.

– Moji izumi su moja deca, a moja jedina želja je da kroz njih šaljem poruke u budućnost. Žena je jedno fantastično stvorenje koga ja nisam vredan – govorio je Tesla.

Srpski genije je više puta naglasio da je odlučio da svoj život posveti nauci.

– Odlučio sam da svoj život posvetim radu i zato se odričem ljubavi i društva dobre žene. Verujem da muzičar, pisac ili bilo koji drugi umetnik treba da se ožene. Njih samo inspiracija vodi do većih uspeha. Ali pronalazač je drugačije prirode, u sebi ima toliko strasti i divljine da, ako se preda ženi, predaće joj sve. To je šteta jer nekada smo tako usamljeni – pisao je Tesla.

Maramica slavne glumice

Francuska glumica Sara Bernar, koja je bila 12 godina starija od Tesle, bezuspešno je godinama pokušavala da mu se približi. Međutim prošla je kao i Ketrin Džonson.

Tesla je u to vreme bio slavan širom sveta i vrlo poželjan među ženama iako se time nije koristio. Jednog dana sedeo je u kafeu u Parizu sa kolegom naučnikom kad je kraj njih prošla lepa žena u divnoj odeći. Tesla je odmah prepoznao slavnu glumicu. Sara je shodno tadašnjim manirima ispustila maramicu kraj njihovog stola. Tesla je odmah ustao, dohvatio maramicu i duboko se poklonio glumici, vraćajući joj maramicu uz reči:

– Gospođice, vaša maramica.

Nije je pritom ni pogledao već se vratio na svoju stolicu i nastavio razgovor sa kolegom. Razočarana Sara mogla je samo da odšeta dalje.

Savremena žena misli da je uspeh u životu da se što više izjednači sa muškarcem. Ovako je zapravo Nikola Tesla objasnio zašto se nikada nije oženio.

Tesla je avgusta 1924. godine u ekskluzivnoj izjavi “Galveston dejli njuzu” objasnio zašto se nije ženio. Tada 68-godišnjak Tesla prvo objašnjava svoj ideal žene.

– Uvek sam mislio da žena poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je u tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i,kao svaki pravi obožavalac osećao sam se nedostojnim predmeta tog obožavanja – kaže Tesla.

Tesla o ženama

– Moć prave žene je tako velika da verujem da bi lepa žena, a to će reći lepa duhom, ponašanjem i mislima, lepa u svakom pogledu, neka vrsta boginje, ako bi se iznenada pojavila na zemlji mogla da zapoveda celim svetom – rekao je Tesla.

Ipak, nastavlja, sve je to bilo nekad.

– Sada je nežna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala. Na njeno mesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu u tome da se što više izjednači sa muškarcem, odevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste – rezimira genijalni naučnik razloge zbog kojih je ostao neženja.

– Žene postaju jače od muškaraca i fizički i mentalno. Svet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju najveća od svih tragedija je sadašnje ekonomsko stanje u kom se žene nadmeću sa muškarcima i u mnogim slučajevima zaista i uspevaju da zauzmu njihovo mesto u profesijama i industriji. Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zasenak predstavlja znak propadanja civilizacije – rekao je naučnik.

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More