Nikola Tesla u Beogradu boravio svega 31 sat: “Njegov genijalni um i otkrića prepoznati su u celom svetu”

Foto: PrintScreen/YouTube
306

Srbija od 2011. godine kao nacionalni Dan nauke obeležava 10. jul, kada se 1856. godine u selu Smiljanu u Lici rodio Nikola Tesla.

– Nikola Tesla je bio istinski velikan i naučnik svetskog glasa. Njegov genijalni um i otkrića prepoznati su u celom svetu. Poslednje u nizu zasluženih počasti Tesli je u junu ukazala kanadska pokrajina Ontario, koja je 10. jul proglasila za zvanični praznik, Dan Nikole Tesle – izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, prenosi “B92”.

Tesla je autor više od 700 patenata. Polifazni sistem, obrtno magnetno polje i sistem naizmeničnih struja samo su neki od Teslinih pronalazaka koji su uticali na celo čovečanstvo, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje.

– Naš veliki naučnik Beograd je posetio samo jednom. Bilo je to u junu 1892. godine. Tesla je u našem gradu boravio svega 31 sat. U zgradi Starog dvora, danas Skupštini grada, proveo je sat vremena u razgovoru s kraljem. Teslina poseta Beogradu je ostala upamćena kao dirljiva i veličanstvena. A naš grad nastavlja da pamti i slavi velikog genija kroz muzej koji nosi njegovo ime. Zato bih sve Beograđane i goste Beograda pozvao da posete Muzej Nikole Tesle i bolje se upoznaju sa životom i radom našeg velikog sunarodnika – zaključio je gradonačelnik, ističe se u saopštenju.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More