Dačić: Obeležavanje SREBRENICE je pritisak da se SRBIJA i SRBI kao NAROD pečatiraju kao KRIVCI!

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/nr
70

Nesumnjivo je da se obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici koristi za stalni pritisak na Srbiju, ocenio je sinoć predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i dodao da je, iako ove godine nije jubilarno obeležavanje, reč o kontinuiranom pritisku da se Srbi “pečatiraju” kao narod koji je kriv za te zločine.

“Očigledno je da je ovo kontinuirani pritisak da se pečatira Srbija kao zemlja i Srbi kao narod koji su krivi za te zločine, bez obzira što nikada nije presuđeno niti je iko ikada to mogao da dokaže”, rekao je Dačić gostujući u emisiji “Hit tvit” na TV Pink.

Naveo je da bi svi koji odu na obeležavanje zločina u Srebrenici trebalo da dođu i na obeležavanje zločina nad srpskim narodom.

Istakao je da je naročito neumesno poređenje zločina u Srebrenici sa holokaustom i podvukao da je to uvreda za ceo jevrejski narod i nešto što je apsolutno neuporedivo.

Dačić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je bio predsednik vlade, išao na obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici, i dodao da još uvek niko nije procesuiran zbog tadašnjeg napada na Vučića.

“Ja nisam pozvan na današnje obeležavanje u Srebrenici, ne znam da li je pozvan neko od drugih državnih funkcionera, pa da sada neko kaže da neko nije otišao, ali sa druge strane, dovoljno puta smo već iskazali svoj odnos prema tome, osudili taj zločin, ali isto tako tražili od svih da osude i sve druge zločine”, dodao je Dačić.

Ispred Predsedništva paljene sveće za žrtve Srebrenice

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala je sinoć u parku kod Generalnog sekretarijata predsednika Republike paljenje sveća za žrtve Srebrenice.

Oni su u tišini palili sveće i držali baner sa porukom “Nikome se ne ponovilo”.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

U saopštenju objavljenom pre ovog događaja, Inicijativa je navela da na taj način nastavlja “borbu za drugačiju Srbiju”, koja će se “suočiti sa zločinima pocinjenim u njeno ime, i koja će umeti da pokaže pijetet prema žrtvama i presudno doprinese pravdi za žrtve”.

Iz Inicijative su najavili da će u Beogradu uskoro biti “instaliran virtuelni spomenik” žrtvama zločina u Srebrenici.

Kako prenose beogradski mediji, u neposrednoj blizini pripadnici ekstremno desničarskih grupa organizovali su kontraskup.

Jake policijske snage nisu dozvolile desničarima da priđu aktivistima, tako da nije bilo incidenata.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More