Francuska odaje poštu tvorcu čuvene novele! Lik Malog princa na avionima tokom parade 14. jula

Foto: Printscreen Youtube
82

Francuska će odati poštu Malom princu čiji će lik biti na avionima tokom parade 14. jula, saopštilo je francusko vazduhoplovstvo.

Ove godine se navršava 75 godina od objavljivanja u Francuskoj čuvene novele Antoana de Sent Egziperija, koja je najpre objavljena 1943. godine u SAD.

„Time se odaje pošta sećanju i univerzalnim humanističkim vrednostima svetski poznatog pisca Antoana de Sent Egziperija, pionira vazduhoplovstva i francuskog borca“, navodi se u saopštenju vazduhoplovstva i Fondacije „Antoan de Sent Egziperi“.

Na avionima će biti slika Malog princa sa zvezdanim nebom u pozadini.

Sent Egziperi, koji je bio zadužen za vazdušno izviđanje tokom nemačke invazije 1940. godine, prepričao je svoje iskustvo u „Ratnom pilotu“, knjizi objavljenoj 1942. godine.

„Mali princ“ je njegova naredna knjiga, inspirisana nesrećom u Libiji u decembru 1935. godine kada su ga spasli beduini.

Planetarni uspeh „Malog princa“, najčitanijeg dela francuske književnosti u svetu, usledio je nakon piščeve pogibije u julu 1944, tokom misije na Mediteranu.

Nakon ograničenja tokom prošlogodišnje parade za nacionalni praznik 14. juli, Francuska ove godine organizuje defile na Jelisejskim poljima,

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More