KAO U ZAVIČAJU! U Čikagu otvorena srpska etno kafana, svoje oduševljenje nisu krili mnogi poznati glumci (FOTO)

Foto: Srpska televizija
606

Dugo je Čikagu nedostajalo nešto ovako poput kafane Zora. Crveno beli karirani stolnjaci, etno stil, raznovrsna domaća hrana i duh Srbije. Sve ovo čini kafanu Zora veoma privlačnom i prijatnim mestom koje mnoge podseća na zavičaj. To je verovatno i jedan od razloga zašto mnogi dođu, svrate i vraćaju se iznova.

Ovde se služe i domaća kafa, rakije, piva i vina iz Srbije. Velika bašta je još jedan argument koji kafana Zora ima da ponudi. Prava je retkost da pronađete restoran u Čikagu koji svoje sirovine, meso, jaja i povrće nabavlja direktno sa farme organske hrane. Ovde je, kažu, najuksniji roštilj.

Kad proradi nostalgija i kad se naši ljudi užele zavičaja, lek za to je Zora. Svakog vikenda goste zabavlja muzika uživo, Ivana i Crvena Violina, a zvuci starogradske muzike ambijentu daju posebnu draž pa se u većini slučajeva kafana “podigne na noge”, peva se, jede, pije i uživa do zore. Ko je bio u beogradskoj Skadarliji i voli njen duh neka svrati u Zoru, iznenadiće se da tako nešto postoji u Čikagu.

Zora je takođe postala i kultno mesto a svoje oduševljenje nisu krili ni neke poznate ličnosti koje su dolazile ovde. Glumci Dragan Bjelogrlić, Milan Marić i ekipa filma “Toma”, čije su se scene snimale po čikaškim ulicama u “Zori” su dočekali zoru. Nedavno je i kapiten i golman Crvene Zvezde ovde bio ugošćen sa prijateljima i svojim fanovima, navijačima.

Zanimljivo je da je Zora dobila ime po legendarnoj istoimenoj beogradskoj kafani iz koje je 11 pilota ,”vitezova beogradskog neba” krenulo u odbranu otadžbine 1941 godine. Veče pred napad nemačke avijacije na kraljevinu Jugoslaviju piloti Šestog lovačkog puka bili su u beogradskoj kafani Zora u kojoj su poslednji put nazdravljali. Malo nakon ponoći izdata je komanda za poletanje u odbranu otadžbine. Ovi heroji su se digli u nebo sa jedinom mlisli na pameti a to je sačuvati svoj narod. Piloti VI-og lovačkog puka oborili su 47 neprijateljska aviona ali nažalost 10 pilota je izgubilo život .

Izvor Srpska televizija/Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More