Bajden Merkelovoj: “Moram da vam kažem da ćete mi nedostajati na našim samitima. Stvarno hoćete”

Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
71

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je, na zajedničkoj pres konferenciji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da će mu ona nedostajati kada bude otišla sa te funkcije.

“Znam da će partnerstvo Nemačke i SAD čak i ojačati na osnovi koju ste izgradili. Međutim, moram da vam kažem da ćete mi nedostajati na našim samitima. Stvarno hoćete”, rekao je Bajden Merkelovoj, prenosi nemački Bild.

Inače, Merkelova je bila prvi evropski državnik koji je čestitao Bajdenu inauguraciju 20. januara.

Ona je trenutno na oproštajnoj poseti, u koju je došla kako bi obeležila novi početak nemačko-američkih odnosa.

To je ujedno i njena poslednja zvanična poseta SAD, pre nego što napusti kabinet nakon izbora koji će se u Nemačkoj održati 26. septembra.

Merkel je prva žena na položaju kancelara Nemačke.

Bajden: “Saradnja između SAD i Nemačke je snažna i nadamo se da ćemo tako i nastaviti, uveren sam da hoće”

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Beloj kući, da će se dve zemlje zajednički suprotstaviti, kako je naveo, “ruskoj agresiji”.

Bajden je naglasio i da Nemačka i SAD neće odstupati od demokratskih principa i univerzalnih ljudskih prava, nasuprot, kako tvrdi, potezima koje povlači Kina.

Američki predsednik je Merkelovoj izrazio saučešće zbog posledica poplava u kojima su u Nemačkoj i nekoliko država Evrope stradale i nestale desetine ljudi, prenosi Glas Amerike.

Rojters navodi da je sastanak trajao više od sat vremena i ističe da je Bajden dočekao Merkel u Beloj kući kako bi s njom razgovarao o nesuglasicama oko Rusije i Kine, u vreme kada dva lidera pokušavaju da ojačaju odnos koji je bio ugrožen tokom mandata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

“Saradnja između SAD i Nemačke je snažna i nadamo se da ćemo tako i nastaviti, uveren sam da hoće”, rekao je Bajden na početku sastanka, nazivajući Merkel “velikim i ličnim prijateljem, prijateljem SAD”.

“Cenim prijateljstvo”, dodala je Merkel, koja je prvi evropski lider koji je posetio Bajdena u Beloj kući od kako je on stupio na čelo SAD.

Ona je istakla značaj američke uloge u izgradnji slobodne i demokratske Nemačke nakon Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

“Veoma se radujem ponovnom produbljivanju naših odnosa”, navela je Merkel.

Dok su novinare izbacivali iz Ovalnog kabineta, jedan od njih upitao je Bajdena kada bi mogao da poseti Nemačku.

“Uskoro, nadam se”, rekao je on, a navodi Gardijan.

SAD i Nemačka su ključni saveznici u NATO-u, a Bajden i Merkel se poznaju i sarađivali su godinama, ali su vlade njihovih država u sporu zbog niza pitanja, kao što je gasovod Severni tok 2, koji se gradi od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora, a za koji Vašington strahuje da će naneti štetu Ukrajini i povećati oslanjanje Evrope na ruski gas.

Postoji neslaganje i po pitanju partnerstva sa kineskim poslovnim projektima, privremenih odricanja od patenata koji imaju za cilj da se ubrza globalna proizvodnja vakcina protiv korona virusa i ograničenjima za Evropljane koji putuju u SAD.

Merkel se prethodno pridružila potpredsednici SAD Kamali Haris na doručku, a planira i da se sretne sa drugim visoko pozicioniranim američkim zvaničnicima.

Haris je pohvalila “izvanrednu karijeru” nemačke kancelarke, a Merkel je rekla da je oduševljena što ima priliku da se sretne sa prvom ženom potpredsednicom SAD.

Uoči dolaska nemačke kancelarke, koja je tokom skoro 16 godina mandata sarađivala sa četiri američka predsednika, Bela kuća je saopštila da će poseta afirmisati čvrste i trajne bilateralne veze izmedu SAD i Nemačke.

Stejt department je u danu posete nemačke kancelarke objavio da su SAD i Nemačka ujedinjene u nameri da predvode svet u razvijanju čistih tehnologija, transformisanju energetskih sistema i ostvarivanju nulte emisije štetnih čestica do ili pre 2050. godine.

Kancelarka će i dobiti počasni doktorat Škole naprednih međunarodnih studija na Univerzitetu Džons Hopkins.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More