Selaković sa austrijskim kolegom u Beču: “Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i bilo bi lepo da vas ugostim u Beogradu”

FOTO: TANJUG / ZORAN MIRKOVIC / bg
292

Austrija pruža punu podršku Srbiji na njenom EU putu, što se pokazalo i na poslednjoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, na čemu je Srbija veoma zahvalna austrijskoj vladi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u Beču nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom.

Selaković je istakao da su razgovarali i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i procesu dijaloga, te da je svog austrijskog kolegu upoznao sa pozicijom Beograda po tom pitanju.

“Ta pozicija je veoma jasna, posvećeni smo dijalogu sa Prištinom i ne vidimo drugačiji racionalan način za pronalaženje resesnja za kosovsko pitanje”, rekao je Selaković na zajedničkoj pres konferenciji.

On je podvukao da kompromis mora da jedino rešenje, koje neće podrazumevati da jedna strana sve dobije, a druga sve izgubi, već rešenje koje će biti održivo.

“Da li je moguće naći kompromisno rešenje? Mislim da jeste. Da li ga je lako naći? Svakako da nije”, konstatovao je šef srpske diplomatije, dodajući da je, uz različite pozicije po tom pitanju dve strane, dijalog jedini put to dogovara.

Selaković je istakao da je bilateralna saradnja veoma dobra, ne samo na najvišem niovu, već gledano sveukupno – saradnju poslovnih zajednica, kao i građana.

Ponovio je da austrijske kompanije drugi investitor u Srbiji, koje su u poslednjih 10 godina investirale 2,5 milijarde evra u srpsku ekonomiju.

Dodao je da je u razgovorma video i zainteresovanost drugih austrijskih kompanija, koje nisu zastpuljene na srpskom tržištu, da investiraju u Srbiju.

“Razgovarali smo i o tome da nađeo najbolji okvir za našu dalju saradnju koja će nam pomoći da što pre oporavimo naše ekonomije nakon krize izazvane pandemijom”, rekao je Selaković.

Ministar je dodao i srpska dijaspora u Austriji broji 300.000 ljudi, zahvalivši na svemu što je austrijska država uradila za njih.

Selaković je svog austrijskog kolegu pozvao u posetu Srbiji do kraja godine.

“Nadam se da ćemo nastaviti našu saradnju i bilo bi lepo da vas ugostim u Beogradu do kraja ove godine”, rekao je Selaković.

Šalenberg: EU zgrada nije stabilna bez Z.Balkana

Prioritet broj 1 za Austriju je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, koja nije potpuna i stabilna bez zemalja tog regiona, poručio je danas austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

“Ponavljamo još jednom, proces pridruživanja Zapadnog Balkana je prioritet broj 1 za Austriju. Zapadni Balkan nije dvorište EU, već njen deo, centralna tačka Unije, u središtu te grade, koja nije stabilna bez integracije regiona”, rekao je Šalenberg nakon razgovora sa Nikolom Selakovićem.

Dodao je da Srbija i Crna Gora prednjače u tom procesu te da se nada daljem napretku u narednih nekoliko meseci, dodajući da su reforme neophodne.

Šalenberg je naveo i da Austrija nije zadovoljna brzinom EU integracija, dodajući da je 2020. bila izgubljena godina za EU integracije, te da ova godine ne sme biti.

On je rekao da zna da je pitanje normalizacije odnosa škakljivo pitanja za Beograd, ali da je zadovoljan što se u ponedeljak nastavlja dijalog u Briselu na najvišem nivou.

Važno je da se taj proces ponovo pokrene i da se uskoro napravi napredak u dijalogu, dodao je Šalenberg.

On je na početku obraćanja rekao da je zadovoljan što može da ga ugosti u Beču, četvrtom srpskom gradu, u kojem živi 300.000 Srba.

“To dokazuje da imamo toliko veza, ne samo političkih, ekonomskih, već pre svega ljudskih između Srba i Austrijanaca”, rekao je Šalenberg.

Dodao je i da je zadovoljan što je Austrija u okviru programa EU, ali i bilateralno, donirala zemljama Zapadnog Balkana vakcine protiv kovida 19, te da će biti donirano još milion vakcina.

“Posle 15 meseci pandemije bilo je vreme da se vidimo uživo. Da posle pandemije obnovimo ekonomske odnose, jer austrijske kompanije žele da posluju u Srbiji”, rekao je Šalenberg.

Takođe, dodao je da u Austriji živi pola miliona ljudi poreklom sa Zapadnog Balkana, koji će sada, nakon lakšeg putovanja, moći da posete svoje domovine, ali je apelovao na sve da poštuju epidemiološke mere, jer pandemija još nije završena.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More