AMERIKANCI SU SNIMILI I FILM O NJIMA! Kako je grupa POPOVICH BROTHERS iz Čikaga doprinela održavanju tradicionalne muzike i bogate kulture otadžbine (FOTO+VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
479

Čikago se smatra srpskim uporištem u Americi.

1872. godine u Čikago stiže prvi Srbin, Ivan Vučetić. Prva srpska organizacija u Čikagu, „Obilić“, je osnovana davne 1878. godine. Već 1893. godine je održana prva srpska parada u Čikagu na aveniji Mičigen. Mihajlo Pupin je živeo u Čikagu.

U Čikagu je srpski jezik četvrti po zastupljenosti, posle engleskog, španskog i poljskog. Razvijanje tradicionalne srpske kulture i tradicije započeli su prvi Srbi po naseljavanju Čikaga.

Tako je u maloj zajednici radnika u čeličanama, vozača kamiona i nastavnika na južnoj strani Čikaga, muzička grupa pod nazivom Braća Popović (Popovich Brothers) održavala tradicionalnu muziku i bogatu kulturu svoje srpske otadžbine nastupajući na lokalnim događajima.

Porodicu Popović činilo je petoro braće i pet sestara rođenih u porodici srpskih imigranata iz Like, Nikole i Ljubice, u Globvil u Koloradu.

Tokom odrastanja, muzički talentovani dečaci su naučili kako se svira tamburica, a 1925. godine osnovali su svoj tamburaški orkestar i počeli da sviraju na srpskim slavljima širom zapadnih država. Čak su nabavili i kamionet za svoje instrumente i opremu i krenuli na muzičku turneju po zapadu zemlje i ​​Stenovitim planinama.

Majka ih je podsticala da nastave da gaje i ulažu u svoje muzičke ambicijame, pa su tako i organizovali turneju na istok u predele koje su naseljavale brojne slovenske zajednice. Jednom kada su nastupili pred velikom i zahvalnom publikom srpskih Amerikanaca u Južnom Čikagu, odlučili su da se presele sa roditeljima u grad Čikago 1929. godine.

Pretežno su svirali na događajima u svojoj lokalnoj zajednici, a šezdesetih godina prošlog veka počeli su da snimaju, produciraju i prodaju sopstvene albume bez uključivanja diskografske kuće. Do 1976. godine izdali su šest ploča i nastavili da sviraju do početka 1990-ih.

Braća Popović su dobila nacionalno priznanje zahvaljujući radu njujorških folkloraša Martina Keniga i Etel Raim, koji su ih preporučili za program Smitsonian Festivala američkog folklora 1973. godine. Njihovi dalji napori podstakli su filmskog stvaraoca Džil Godmilou da 1978. godine snimi dokumentarac o bendu i njihovoj zajednici pod nazivom „Braća Popović iz Južnog Čikaga“.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More