Srpski istraživač iz Nemačke: I dalje se ne zna kako je virus korone evoluirao, kovid je svojevrsna “molekulska bušilica”!

foto: Printscreen Youtube
421

Znamo da je virus kovid 19 veoma infektivan, jer poseduje spajk, S protein, koji je izuzetno jak faktor virulencije. Ima mogućnost prodiranja, “bušenja” ćelije, to je svojevrsna “molekulska bušilica”.

 

Naučnica iz Vuhana, iz čije laboratorije je navodno krenuo virus ima poruku za SZO

 

– Znamo i da virus stvara jak imuni odgovor koji može da izazove “citokinsku” oluju u plućima zaraženih osoba. Takođe znamo da se velikim afinitetom kovid 19 vezuje za receptore na plućnim ćelijama koji su odgovorni za regulaciju krvnog pritiska jer su deo sistema renin-angiotenzin, zbog čega se kod nekih pacijenata javlja povećan krvni pritisak i rizik od tromboze, što je potpuno atipično kada su u pitanju respiratorni virusi. Ilustracije radi, najbliži rođak virusa korona, SARS-KoV 1 koji je prouzrokovao epidimeiju SARS-a 2003. godine ne stvara tromboze. Ono što ostaje nepoznanica jeste na koji način je ovaj virus evoluirao i kako je “stekao” da u svom genomu ima gen za S-protein, koji poseduju samo HIV i ebola virus, koji nisu ni približni srodnici SARS-KoV 2 – priča on.

Nikola, kaže, ne isključuje mogućnost da korišćen u laboratoriji u sklopu istraživanja.

– Ne izražavam sumnju da je virus nastao u laboratoriji, ali ne isključujem mogućnost da je korišćen u sklopu istraživanja vakcine za HIV virus i da mu je iz tog razloga ugrađen gen za S protein.

– Suština je da infekcija ovim virusom izaziva naše T-limfocite da pokušaju da eliminišu ovaj virus iz našeg organizma, a B-limfocite da luče antitela sa ciljem njegove eliminacije iz našeg organizma. Sve u svemu, izvesno je da kovid provocira “tipičan” imunski odgovor.

Antivaksere izdvaja kao grupaciju koja dodatno otežava stavljanje virusa pod kontrolu.

– Usled delovanja “antivaksera” imunizacija ide sporije nego što bi trebalo da bi se virus eliminisao iz populacije ili barem stavio pod kontrolu i to je ono što me brine.

Dodatni problem stvaraju teorije zavere…

– Citiraću čoveka koji je izmislio najveći broj vakcina (protiv malih boginja, zauški, ovčjih boginja, jednog tipa gripa, meningitisa, pneumonije, hepatitisa A i hepatitisa B), zahvaljujući kome danas većina opasnih zaraznih bolesti više ne postoji, a to je dr Moris Hileman, koji je rekao: “Ljudi će shvatiti značaj vakcina tek kada se vrate u vreme pre nego što sam ih izmislio”.

Kraj pandemije možemo očekivati, navodi, tek kada budemo imali više od 80 odsto vakcinisanih.

– Kada se bude dostigao kolektivni imunitet sa više od 80 odsto vakcinisanih, više neće biti opasnosti od ovog virusa.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More