Ciklon iz NEMAČKE stigao u SRBIJU, zabeleo se i GRAD u nekim delovima zemlje!

Obilne kiše, grmljavinske nepogode i grad, metereolog otkriva, ima li opasnosti od POPLAVA u SRBIJI?!

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/ nr
389

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je na svom Fejsbuk profilu da je u Srbiju stigao ciklon koji se nalazio iznad Nemačke, koje je ozbiljno pogođena poplavama, te najavio da ćemo biti pod ciklonom do utorka, uz opasnost od grmljavinskih nepogoda, grada i obilnih padavina, piše “Nova.rs”.

„Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona. Centar ovog ciklona je iznad južnih krajeva Jadranskog mora i veoma je prostran, pa ga presreću centralni Mediteran, Balkansko poluostrvo i Srbija. Pod uticajem ovog ciklona veoma je nestabilan sa čestim pljuskovima i grmljavinom. Kao i prethodnih dana u našu parcelu stigle su velike količine pustinjskog peska iz Sahare, padavine ovih dana sadrže čestice iz Sahare, koje će biti vidljive na prozorima i na vozilima. Ova pojava je potpuno prirodna i uobičajena za naše područje, naročito tokom proleća, dok leti vrlo retko, što ovog leta nije bio slučaj“, kazao je Đurić.

On je objavio da u Srbiji reke i potoci imaju veoma nizak vodostaj zbog prethodnom sušnog perioda, tako da ne postoji opasnost od izlivanja reka.

„Ali sa ovakvim jakim padavinama uvek postoji rizik od manjih potoka od bujičnih poplava, kao i od rizik od odvodnjavanja sistema ne u urbanim sredinama mogu da uzmu veliku količinu vode u kratkom vremenskom periodu“, napisao je on.

Meteorolog je istakao da ciklon koji se nalazio iznad Nemačke sada je u Srbiji, ali ponovio da nema opasnosti od poplava.

„Ciklon koji trenutno deluje na vreme u Srbiji, ali i na celom Balkanskom poluostrvu, prethodno se nalazio iznad Nemačke i danima je bio stacionaran iznad istog područja, pa su iz tog razloga zapad i jugozapad Nemačke, Luksemburg, istok Holandije i Belgije danima bili na udaru katastrofalnih padavina i oluja“, napisao je Đurić.

RHMZ: U delovima Srbije večeras pljuskovi, negde i grad

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se večeras na jugoistoku, jugu i zapadu Srbije, kao i u Bačkoj očekuje nestabilno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, a da je lokalno moguća i pojava grada, piše “Tanjug”.

RHMZ je ranije saopštio da će se do utorka 20. jula zadržati nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

Lokalno se očekuju i vremenske nepogode sa gradom, pojačanim vetrom i velikom količinom padavina.

Snažno nevreme u Beogradu i Vladičinom Hanu, pao i grad

Jako nevreme, praćeno pljuskovima i ponegde gradom, zahvatilo je Beograd večeras oko 18 časova.

Veći deo prestonice pogodio je jak pljusak, praćen grmljavinom.

Kiša i dalje pada u većem delu grada.

Nevreme u Vladičinom Hanu, obara stabla, lomi crepove…

Jako nevreme zahvatilo je i područje Vladičinog Hana, a palo je toliko grada da je tlo skoro potpuno belo, prenose Novosti.

Nevreme je oborilo stabla, polomilo crepove na objektima, a zaustavljen je i saobraćaj.

U mestu Lepenica je pao grad veličine jajeta.

Još nije poznato koliku je štetu nevreme nanelo usevima.

Izvor Nova.rs Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More