Evo šta vam sve treba za ulazak u SRBIJU kada se vraćate sa LETOVANJA!

Postoji razlika ako putujete DRUMSKIM ili AVIONSKIM prevozom!

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/ bg
74

Odlazak na odmor za stanovnike naše zemlje ovog leta zahtevao je detaljnu pripremu i upućenost zbog uslova za prelazak granice koje su se manjali svakodnevno.

Međutim, strahovi i nezvesnost nastavili su se i po povratku, jer građani nisu sasvim sigurni šta se od njih traži kad se vrate u Srbiju. Ova pravila razlikuju se u zavisnosti od zemlje iz koje se vraćate kao i prevoznog sredstva koje za povratak izaberete, prenosi “Kurir”.

Za povratak u Srbiju svim građanima je neophodna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test osim ukoliko dolaze iz ovih sedam zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore. Ukoliko se građani Srbije vraćaju iz ovih navedenih zemalja pri ulasku u Srbiju neće im biti potrebano da prilože nikakav dokaz ni o vakcinaciji, niti PCR test. Podsetimo da je na spisku zemalja koje dopuštaju povratak srpskim turistima bez ikakvih uslova, mesecima unazad bilo samo šest zemalja, a da se od nedavno toj listi pridružila Hrvatska, što je olakšalo našim turistima koji su ove godine odlučili tamo da letuju.

Povratak iz Grčke interesantno je da ako se iz Grčke vraćate kolima ili autobusom preko Makedonije ili Bugarske na granici vam neće tražiti nikakve portvde o vakcinaciji, ali ako se vraćate avionom iz Grčke morate da imate ili potvrdu da ste vakcinisani ili negativan PCR test.

Egipat i Turska

Naši državljani koji su odabrali da svoje letovanje ove godine provedu u Egiptu ili Turskoj, ukoliko putuju avionom, po povratku će morati da pokažu potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test. Ukoliko su se građani pak odlučili da se sa ove destinacije vrate kolima ili autobusom neće im biti potreban nikakav dokaz o vakcinaciji. Kipar, Španija i Tunis Povratak u Srbiju sa Kipra ili iz Španije i iz Tunisa moguć je pod uslovima koje su odredile ove zemlje. Po povratku sa letovanja iz ovih zemalja potrebno je priložiti dokaz o uspešnoj vakcinaciji ili negativan PCR test. Srpskim turistima koji se vraćaju sa Kipra i iz Španije kolima ovaj dokaz nije potreban.

Bitno je naglasiti da je za povratak sa svih turističkih destinacija avionom potreban dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test. Prema rečima Aleksandra Senčića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), razlika u putovanju drumskim i vazdušnim saobraćajem je zbog regulative zemlje iz koje se izlazi.

– Po povratku iz svih turističkih destinacija građanima Srbije je potreban dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test ili u suprotnom podležu karantinu od deset dana. Zašto ovo pravilo važi u ovom slučaju, a ne i u drumskom prelasku je zbog toga što ovde važe pravila i regulative zemlje iz koje se izlazi – kaže Seničić.

Objašnjava da je ljudima teško da shvate zašto postoje te razlike u zavisnosti od toga koji prevoz se koristi, međutim, kaže da je to sasvim logično jer kopnenim putem se primenjuju regulative zemalja kroz koje se putuje dok se avionom primenjuje samo regulativa zemlje koja se napušta.

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More