Akademik Svetlana Matić: Sebastijan Kurc voli Srbe i Srbiju

Svetlana Matić i kancelar Sebastijan Kurc, Foto: Privatna arhiva
490

Osnivač i predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadžić“, profesorka Svetlana Matić posetila je ovih dana Beograd da bi dogovorila saradnju za svečano otvaranje Srpske biblioteke „Mina Karadžić“ 11. septembra u Beču.

U svojim nastupima na RTS-u, Heri tv, Pinku i tv Studio B profesorka Matić je ponajviše govorila o potrebi da Srbi u Austriji jačaju svoj položaj, ali i da razvijaju saradnju sa Austrijancima, kako bi nas domaćini bolje razumeli i prihvatali.

„Austrijski premijer Sebastijan Kurc je jednom prilikom pohvalio srpsku zajednicu u Austriji, rekavši da smo mi najbolji stranci, jer smo se odlično uklopili u austrijsko društvo i jer poštujemo Austriju kao zemlju. Sebastijan Kurc, sa kojim sam se više puta sretala, voli Srbe i voli Srbiju. I to ne krije. Iskreno nam je naklonjen. Možda zato, što kako govore neki Austrijanci, premijer Kurc ima u porodici rođake srpskog porekla ili zato što mi kao stranci u Austriji uvek pružamo ruku saradnje. Tek, okolnosti su takve da baš u
vreme mandata premijera Sebastijana Kurca srpska zajednica, a i naša matica Srbija, imaju odlične odnose sa državom Austrijom i Austrijancima“, kaže za naš portal akademik Svetlana Matić.

Otkriva nam da Austrija ne dozvoljava postojanje dopunskih škola stranaca, ali da zato u ovoj zemlji postoje državne škole u kojima se školuju deca gastarbajtera svih zemalja. Potomci radnika iz bivše Jugoslavije, na primer, idu zajedno u školu u kojoj se koristi i zajednički jezik, nazvan „bhs“ – basansko, hrvatsko, srpski. Profesorka radi u jednoj takvoj školi i ima jako lepa iskustva sa đacima čiji su roditelji Srbi, Hrvati, Bošnjaci, pa i Jugosloveni.

„I stranci u Austriji smo žitelji i radnici ove zemlje i ponašamo se korektno, u skladu sa tamošnjim zakonima. Kada sam ja pre četvrt veka odlazila iz Beograda u Beč, moj otac mi je rekao da ću „biti usamljena“ i da neću biti sasvim srećna. Mislio je zato što je ipak i Austrija, bez obzira na našu istorisjku povezanost, tuđina, i što u stranoj zemlji nemate svakog dana susrete sa svojim zemljacima i nemat pun nacionalni život. Trudim se da to popravim, tako što radim za srpski narod u dijaspori i u matici“, napomenula nam je akademik Svetlana Matić.

Nedavno je kao predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva „Vilhelmina Mina Karadžić“, sa našim ambasadorom Nebojoš Rodićem i vladikom Andrejom otkrila spomen-ploču ćerci Vuka Karadžića, koja je bila književnica, slikarka, sekerat i prevodilac svom ocu. Svetlana Matić sada ima novu ideju.

Svetlana Matić sa Teslinom medaljom, Foto: Privatna arhiva

„Cilj mi je da moje društvo zajedno sa našom zajednicom i Austrijancima obeležimo sva bitna srpska mesta u Austriji. Jedno od njih je i nekadašnja Viša tehnička škola u Gracu, na kome je studirao Nikola Tesla. Planiram da u Gracu postavimo bistu srpskog genija i svetskog naučnika, koji je stvorio našu budućnost. Da bi se to ostvarilo treba prvo da razgovaramo sa dekanom univerziteta u Gracu, sa Teslinom naučnom fondacijom iz Filadelfije, koja će da daruje bistu Nikole Tesle i sa drugim bitnim saradnicima na ovom projektu, pre svega iz našeg Ministarstva spoljnih poslova. Potom treba videti kakva obeležja u Austriji ima Ivo Andrić, pa profesor Zoran Konstantinović, pa Milutin Milanković, i drugi srpski velikani, koji su ovde ostavili svog dubok trag. Milanković je, na primer, kao arhitekta i inženjer gradio Beč“, podseća nas Svetlana Matić, koja planira da napiše knjigu o srpskim tragovima u Beču i da je prevede na nemački da bi Austrijanci čitali o našem narodu i našim ljudima u njihovom glavnom gradu.

Ovih dana iz štampe izlazi prevod njene knjige „Srbi u Austriji“ na nemačkom, koju izdaju novosadski „Prometej“ i Zajednica srpskih klubova u Beču. Može se dogoditi da predstavjanje ovog dela bude zajedno sa otvaranjem Srpske biblioteke „Mina Karadžić“ u prostorijama Zajednice srpskih klubova u austrijskoj prestonici.

Na Vidovdan otkrivena spomen ploča Mini Karadžić u Beču

Želja akademika Svetlane Matić je da na ovim značajnim kulturnim događanjima u Beču bude prisutan i austrijski premijer Sebastijan Kurc.

„Pozvaćemo austrijskog premijera gospodina Kurca da nas poseti u uveliča ovu našu srpsko-asutrijsku svečanost“, otkriva nam austrijska profesorka Svetlana Matić.

Austrijsko-srpsko društvo u Beču postavilo spomen ploču Vilhelmini Mini Karadžić (FOTO)

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More